Hoe is het met…? Robin Block

Singer-songwriter is op zoek naar versterking

[3VOOR12/Amsterdam – 25 februari 2010]

Maandag 30 maart 2009 speelde Robin Block in De Wereld Draait Door en op 16 december ontving hij met zijn andere band Project Wildeman de Jur Naessens muziekprijs. Twee mooie hoogtepunten voor de singer-songwriter die vergeleken wordt met Jeff Buckley en nog niet eens een eerste album heeft. 3VOOR12/Amsterdam belt via Skype met Robin over het afgelopen jaar en wanneer we zijn album kunnen verwachten.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Druk, maar vruchtbaar. De Wereld Draait Door was erg leuk om te doen vanwege de vele positieve reacties. Vanuit plaatsen waar je nog nooit van gehoord hebt in bijvoorbeeld België, krijg je te horen dat iemand naar je muziek luistert wanneer hij naar zijn werk fietst. Dat is leuk om te horen.

Met Project Wildeman heb je de Jur Naessens muziekprijs gewonnen. Hoe was dat?
We hadden niet verwacht dat we én de publieksprijs én de juryprijs zouden winnen. Toen we de publieksprijs kregen dachten we: ‘Dan zullen we de juryprijs wel niet krijgen’, maar die kregen we toen ook! Dat was een hele aangename verrassing.

Wat betekent het voor jullie dat jullie deze prijs hebben gewonnen?
Het is een tweejaarlijkse prijs ter ondersteuning van multidisciplinaire muziek. Aangezien Project Wildeman niet altijd even makkelijk te plaatsen is, of aan de man te brengen, is het heel fijn dat zo’n prijs nu ondersteunt en erkent waar je mee bezig bent. Het Bimhuis was daarnaast een leuke locatie om te spelen die goed past bij wat we daarmee doen. De thematiek van onze stukken pasten goed bij het decor met de stad op de achtergrond. Dat was wat dat betreft echt een cadeautje.

Wat kunnen we komend jaar van je verwachten?
Met Project Wildeman gaan we een voorstelling maken voor op het Over ‘t IJ festival. Dat gaat in juli in premiere en daarna gaan we een poptour doen in samenwerking met het Paradiso Melkweg productiehuis. Tien dagen op een locatie, dat wordt heel interessant.

…en met Julien en Jaïr? (de bassist en percussionist van de band Robin Block)
De focus daarbij ligt daar nu meer op het album, maar we zijn nog heel erg bezig met sounds, met wie en waar we gaan opnemen. In de bezetting zullen waarschijnlijk wat wisselingen plaatsvinden. We zoeken nog een extra muzikant, een multi-instrumentalist. Iemand die gitaar kan spelen, maar ook piano en die het liefst ook kan zingen. Jaïr is daarnaast ook druk met zijn werk dus waarschijnlijk gaan we ook met een nieuwe percussionist werken. Geïnteresseerde muzikanten kunnen zich bij deze melden haha.

Waar moet het album volgens jou heen gaan?
We hebben alle nummers voor het album al, maar zouden de muziek graag wat rijker arrangeren. Ik wil een album maken wat een goede weerspiegeling is van enerzijds wat we met z’n drieën hebben gedaan tot nu toe en anderzijds wat de toekomst zal zijn. Met extra gitaren en wat toetsen het laboratorium ingaan zeg maar.

Laatste vraag, poetribale riten? (naast poezie en muziek een prominent woord op zijn site)
Haha. Ik kan wel alvast een tipje van de sluier oplichten over de voorstelling met Project Wildeman. Het is echt een performance, iets dat je live moet zien. Het is heel energiek, heel direct, heel zintuigelijk. De voorstelling wordt in de vorm van een ritueel, wel een eigentijds ritueel. Enerzijds hele primitieve dingen zoals pure kreten of Afrikaanse percussie, tegelijkertijd hebben we ook Milan in de band (van The Benelux) die een heel arsenaal van elektronische soundscapes en stadsgeluiden opentrekt. Een primitief ritueel wordt als het ware vertaald naar iets stads. Wat je dan krijgt is mannen in pakken die op Afrikaanse drums staan te rammen of een stuk met een swingend Afrikaans ritme dat over de kredietcrisis gaat. Zowel thematisch als muzikaal zoeken we het grensgebied tussen oud en nieuw op. De wildeman in de grote stad heeft hele primaire instincten, maar leeft wel in een stadse setting met hele kunstmatige elementen zoals kantoren en computerschermen.

Kunnen we jullie hiermee ook in het theater verwachten?
Het is niet echt een voorstelling, we spelen geen rol, maar we leiden een soort ritueel. Een rauw ritueel.

Van 1 tot 11 juli zal Robin met Project Wildeman op het Over ‘t Festival staan.

De Robin Block band zal op 20 februari in De Kelder in Amersfoort voorlopig voor het laatst optreden in de huidige bezetting samen met awkward i en Coparck.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.