Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish)

MindNote Vrolijke Vrijdag: Aflevering 7.

Afgelopen woensdag had ik via Twitter een kort gesprek met The Gasoline Brothers over de te gekke band Wilco. Ik vroeg hem of hij van ‘Jesus Etc.’ de versie van mijn Achterhoekse muzikale jeugdheld Rocco Ostermann kende. Ik wilde een linkje sturen naar de legendarische de band waarin hij destijds speelde (Magic Fish), maar kwam uiteindelijk onderstaande te gekke gedateerde videoclip van Shooting the Video (1998) tegen! Snel volgden enkele reacties van een aantal Utrechtse Achterhoeksers. Om het magische vis evangelie blijvend te verspreiden, bij dezen mijn digitale altaar.


24 antwoorden
 1. Meindert
  Meindert zegt:

  In reactie op bovenstaande Twitter-gesprek, reageerde Joost Hengeveld met de volgende tekst:

  “Ik moest er gewoon een keer iets over schrijven! Deze band, deze muzikanten die iets mysterieus om zich heen hebben hangen..

  Voor de mensen die Magic Fish nog niet kennen; het gaat hier om een rockband uit de Achterhoek met een frontman uit mijn geboortedorp Dinxperlo. Maar waarom wil ik zo graag iets over deze band schrijven en waar ga ik heen met dit verhaal?

  Deze band, deze muziek gaat als een rode draad door mijn muzikale leven heen. Altijd komt hij weer terug! Vanaf het moment dat ik voor het eerst Absolutely Free hoorde, voor mij veel te laat, namelijk een jaar of 5 geleden was ik verkocht. Dat ene album (uit 1993) is zo tijdloos, zo geniaal zo bombastisch dat het gewoon niet gemaakt kan worden zou je zeggen. Of zit ik nu zwaar te overdrijven? Ben ik gewoon te sentimenteel en vind ik het vooral mooi, omdat ik af en toe een biertje drink met Rocco en omdat ze ook uit de regio komen? Het ligt zo voor de hand, maar ik wil het niet geloven. Ik vind het gewoon goed!

  Nog steeds de vraag…waar wil ik heen met dit verhaal? Dat is nou het interessante van deze hele kwestie. Waar wilden Rocco, Jan-Willem en Rick heen toen ze dit meesterwerk schreven, vormgaven, opnamen en uitbrachten? Wat gaat er door een muzikant heen als je in staat bent vanuit een toch redelijk prikkelarme omgeving tot zulke inzichten te komen en het uit te werken..

  Terugkijkend op wat ik tot nu toe heb opgeschreven, kan ik een conclusie trekken.. Mijn verhaal is net zo vaag als Absolutely Free dat is. Dat is dan misschien wel tegelijkertijd de kracht van Magic Fish..de mysterie rondom deze band..
  Houden zo zou ik zeggen!”

  Beantwoorden
 2. Peter
  Peter zegt:

  Wat is die Rocco ontzettend overgewaardeerd! Ik zag hem pas in Ulft en het is een verzuurde arrogante muzikant geworden… Tuurlijk kan hij een aardig stukje gitaar spelen, maar omdat hij ontoegankelijke muziek maakt is hij nooit zo succesvol geworden dan dat hij zelf zou willen…
  Moeilijke muziek maken kan iedereen… Moeilijke muziek voor een groot publiek niet! Jammer jò… NEXT!

  Beantwoorden
 3. Meindert
  Meindert zegt:

  Hoi Peter,

  dat Rocco / Magic Fish ontoegankelijke muziek speelt klopt en dat het ook geen commercieel succes heeft gehad klopt ook. Wat dat betreft is zijn muzikale lot vergelijkbaar met de tekst van Oscar Wilde waaraan hij zelf refereert ‘in their minds we all lie in the gutter, but some of us look at the stars..’

  Ik ben het niet met je eens dat iedereen moeilijke muziek kan maken. Het feit dat hij er zelf tegenwoordig ook moeite mee heeft, bevestigt wat mij betreft dan ook de legende die de band in de jaren negentig was.

  Beantwoorden
 4. Peter
  Peter zegt:

  Jammer dat Rocco nu in de goot ligt en als een dronken zwerver ligt te schreeuwen naar zijn jongere (succesvolle) collega’s als een verongelijkte opa met als stopwoord: “Vroegâh”

  Beantwoorden
 5. Rick
  Rick zegt:

  Dag heren, leuk deze discussie op het net! Ik zou er graag iets aan willen toevoegen, hoe ik het zie dat wij met MF geen succes hadden. Ik denk dat het komt doordat de muziekindustrie dit niet toelaat. Zeg mij nou: welke band heeft er momenteel écht iets te vertellen? Ik denk dat hier gewoonweg niet meer de ruimte voor is. Vroeger, in de jaren 60 en 70, toen moest je wel en nu wordt het bepaald door de hoge bazen die in deze industrie zitten. Lijkt wel alsof hun motto is: “Wij bepalen wel waar de meute naar luisterd!” Ze willen hapklare brokken, en dat maakt MF niet. Absolutely free is geen moeilijk album. Tis maar net hoe je interpreteerd. Wat is er mis met ontoegangkelijke muziek? Ooh, we moeten muziek maken die iedereen begrijpt en mooi vind…? Dat kan toch niet?! Of ben ik nou gek…
  groet Rick
  drummer MF

  Beantwoorden
 6. Marc
  Marc zegt:

  Grappig om te lezen. Mochten er nog mensen bestaan die de geweldige Magic Fish cd ‘It’s in the blood’ willen hebben als collector’s item, stuur dan even een mail via http://www.magicfish.nl
  Gr, Marc (gitarist MF, 2e lichting).

  En oja, volgens mij valt het wel mee met Rocco allemaal, Peter.

  Beantwoorden
 7. Wilco F
  Wilco F zegt:

  Peter,

  De vermeende arrogantie van Rocco is slechts jouw bescheiden mening, gebaseerd op één enkel optreden van Rocco. Ikzelf heb meerdere keren met hem gewerkt en als bezoeker zijn optredens gezien. Godzijdank is hij af en toe vaag, overgeconcentreerd aan het spelen, en moeilijke gezichten aan het trekken. Daaraan zie ik dat hij nergens anders mee bezig is dan het maken van pure muziek. Dat maakt Rocco tot Rocco; ik deel hierin volledig de mening van Joost. De magie rondom Magic Fish is Rocco zelf, hulde voor de man!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 2. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 3. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 4. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 5. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 6. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 7. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 8. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 9. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 10. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 11. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 12. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 13. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 14. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 15. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

 16. […] Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’ Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish) Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets Vrolijke vrijdag #4 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.