TED-tip #26 David Byrne over architectuur en muziek

[foto Steve Cohen]

Iedere maandag tipt MindNote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

David Byrne is bekend geworden als medeoprichter van de New Wave band Talking Heads en is daarnaast schrijver en filmmaker. In deze presentatie vertelt Byrne in vogelvlucht hoe de ruimten waar muziek gespeeld wordt, van invloed zijn op de compositie.

Zo past Afrikaanse muziek met de haar harde klanken van conga’s etc. prima in de buitenlucht. De lange klanken van een klassiek koor passen weer perfect in een grote kathedraal met veel galm. De kerk waarin Bach componeerde en de ruimte waar Mozart zijn werk schreef, waren een stuk kleiner en droger. Dit stimuleerde hen om werken te componeren met meer en kortere noten. Zodra het bij operahuizen de gewoonte werd om stil te zijn tijdens de uitvoering, had dit ook weer effect op compositie. Zo kon er bijvoorbeeld veel meer met dynamiek gespeeld worden.

Op deze manier vervolgt Byrne zijn verhaal en legt hij onder andere nog uit waarom de muzikanten op de Missippi-rivierboten begonnen te improviseren en welke belangrijke rol de microfoon en radio hebben gespeeld. Echt een aanrader!

Eerdere TED-tips:

‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën

Jason Fried over time management en efficiënt werken

Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin

Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken

Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur

John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen

Adam Sadowsky over het maken van een videoclip

Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit

* Tim Brown over creatief denken en spel

Mihaly Csikszentmihalyi over creativiteit, voldoening en ‘flow’

Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud

Tim O’Reilly over The Internet of Things

Clay Shirky over hoe social media historie kunnen schrijven

Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen

Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling

Matt Mason over het Piratendilemma

Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60

Seth Godin over de kracht van ’stammen’

Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers

Henry Jenkins: Convergence Culture

Tod Machover: Playing the music in your head

Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional

Yochai Benkler: Open-source economics

Howard Rheingold: Way-new collaboration

9 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  2. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  3. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  4. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  5. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  6. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  7. […] en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek * ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën * Jason Fried over time […]

  8. […] * David Byrne over architectuur en muziek […]

  9. […] * David Byrne over architectuur en muziek […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.