Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2)

Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een persbericht of eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. De komende tijd zal ik met een aantal korte bandtips de fantasie van (jonge) bands proberen te prikkelen.

Vandaag: Hoe regel ik een optreden? (deel 2). Hier in deel 1 schreef ik dat voordat je de boer op kunt gaan om optredens te regelen, je een vijftal zaken voor elkaar moeten hebben. Vandaag ga ik hier dieper op in door te leren van afkijken, doorbijten en opschrijven.

6. Afkijken

Ok, je hebt een biografie, een geluidsopname, foto’s, videos en een eigen website. De infrastructuur ligt er dus en de volgende stappen zijn dan eigenlijk heel logisch, maar vereisen wel enige discipline. Bezoek en bestuur de agenda’s eens op de websites en MySpace pagina’s van bands uit je eigen regio of van bands die het regionaal of nationaal goed doen. In welke kroegen en op welke festivals spelen zij bijvoorbeeld? Noteer dit vervolgens, ga op zoek naar de contactpersonen en benader hen persoonlijk of ga eens langs bij die kroeg. Je kunt hen dan wijzen op die eerste 5 punten. Je kunt ook die bands zelf benaderen en vragen of jullie misschien een keer samen kunnen optreden of anders een keer in hun voorprogramma kunnen spelen.

7. Doorbijten

Als je dan een aantal kroegen en podia benaderd hebt, denk dan niet dat ze je een week later meteen een concreet optreden zullen aanbieden. Naast het mailtje of telefoontje van jullie band, liggen er waarschijnlijk nog tientallen verzoeken van andere bands die misschien ook nog wel bekender, beter of goedkoper zijn dan jullie. Ga dus actief achter je contacten aan en probeer hen te overtuigen met feiten. Natuurlijk moet je je band een beetje verkopen, maar ga niet overdrijven en wees realistisch waar jullie staan. Noem bijvoorbeeld een aantal interessante optredens die jullie al hebben gedaan of vertel iets over de bezoekersaantallen bij jullie optredens. Als jullie namelijk telkens een groep van bijvoorbeeld dertig of veertig vrienden, familieleden of klasgenoten weten op te trommelen, dan zal de kroegbaas snel in zijn hoofd een berekening maken hoeveel (drank)omzet hem dat zal gaan opleveren. Probeer het gerust een half jaar of een jaar later nog eens, want in die tijd zijn jullie als band wellicht gegroeid en hebben al een grotere groep fans gekregen.

8. Opschrijven

Hiermee komen we meteen op het volgende punt. Noteer netjes wanneer je met wie van welke kroeg hebt gesproken. Ook al is het bijvoorbeeld een half jaar later, je hebt dan meteen direct contact en je hoeft jezelf niet weer opnieuw voor te stellen. Door netjes op te schrijven wie je in het verleden al hebt benaderd, voorkom je ook eventuele pijnlijke situaties als bijvoorbeeld een kroeg al had aangegeven geen interesse te hebben in jullie muziek. Een andere voordeel van het goed opschrijven is dat je die lijst en de bijbehorende taken onderling kunt verdelen. Stel, je band bestaat uit vijf leden en ieder lid benadert tien kroegen van de lijst. Hiermee voorkom je dat één iemand alle vijftig kroegen moet benaderen en er na een paar keer terugbellen geen zin meer in heeft.

> De volgende keer: Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht?

ps. EHPO heeft hier ook een leuke en leerzame serie over hoe je bijvoorbeeld een voorprogramma kunt regelen (onderaan beginnen).

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel […]

  2. […] ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1) Deel deze pagina via onderstaande […]

  3. […] nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie. Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1) Deel deze pagina via onderstaande […]

  4. […] de eerste twee bandtips vertelde ik hoe je een optreden kunt regelen (deel 1 en deel 2). Vandaag zal ik kort uitleggen wat er zoal komt kijken bij het schrijven van een […]

  5. […] Muziek 2.0 « Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.