TED-tip #36 Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s

Iedere maandag tipt MindNote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

In TED-tip #24 liet ik met een kort interview de Amerikaanse Jason Fried ook al even aan het woord. Om nu nogmaals te vertellen dat hij 37 signals oprichtte (van de online projectmanagement software Basecamp) en het boek ReWork schreef, lijkt me enigszins overbodig. 🙂 Waarom ik hem dan nu wederom aan het woord laat? In deze TED-presentatie heeft Fried zijn verhaal gewoon een stuk verder uitgewerkt en aangezien ik afgelopen donderdag voor The Janeway bij het Meurs Netwerkevent een presentatie gaf in het kader van het ‘nieuwe werken’ (die ik hier morgen uitgeschreven zal publiceren), leek mij deze video op dit moment wel relevant.

Enkele punten die hij noemt, is dat veel mensen op de vraag ‘Waar werk je het liefst?’ antwoorden op een bepaalde plek (in de bibliotheek, in een apart kamer etc.) of op een bepaald tijdstip (heel vroeg ’s ochtends of ’s avonds laat). Bijna nooit wordt het kantoor genoemd als plek om goed te werken. Verder vergelijkt hij werken met slapen. Zowel bij slapen als werken heb je namelijk te maken te maken met een aantal fasen om er goed ‘in te komen’. Door al die kleine afleidingen op de werkvloer, is het vaak heel lastig om écht je werk af te krijgen meent Fried. Het verschil tussen afleidingen van managers en meetings (M & M’s) op het werk en afleidingen thuis zoals even tv kijken of Facebook checken, is dat de eerste afleidingen onvrijwillig zijn en de tweede vrijwillig. Hier kun je dus uit opmaken dat Fried meent, dat je met vrijwillige afleidingen productiever bent.

Om uiteindelijk tot productievere werkomstandigheden te komen, heeft Fried drie suggesties voor managers. Las bijvoorbeeld eens iedere maand een middag in waarin werknemers niet met elkaar mogen praten. Gegarandeerd zal de productiviteit die middag hoger zijn, dan op een willekeurige andere middag volgens Fried. Een ander idee is om de zogenaamde active communicatie (face-to-face) te vervangen door meer inactieve communicatie (e-mail etc.), omdat die laatste weer een vrijwillige handeling is.

Eerdere TED-tips:

Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld
Tom Chatfield over hoe games het brein belonen
De viool-loops van Andrew Bird
Ken Robinson over nieuw educatie paradigma
Chris Anderson over educatieve video’s
Lalitesh Katragadda over Google Map Maker
Ken Robinson over educatie en creativiteit
Bob Ostertag bij STEIM
Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap
David Byrne over architectuur en muziek
‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën
Jason Fried over time management en efficiënt werken
Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin
Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken
Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur
John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen
Adam Sadowsky over het maken van een videoclip
Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit
* Tim Brown over creatief denken en spel
Mihaly Csikszentmihalyi over creativiteit, voldoening en ‘flow’
Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud
Tim O’Reilly over The Internet of Things
Clay Shirky over hoe social media historie kunnen schrijven
Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen
Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling
Matt Mason over het Piratendilemma
Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60
Seth Godin over de kracht van ’stammen’
Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt
Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers
Henry Jenkins: Convergence Culture
Tod Machover: Playing the music in your head
Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional
Yochai Benkler: Open-source economics
Howard Rheingold: Way-new collaboration
15 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 2. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 3. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 4. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 5. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 6. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 7. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 8. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 9. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 10. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 11. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 12. […] * Richard Baraniuk over leren via Open Source * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 13. […] TED-tip #36 Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s […]

 14. […] TED-tips: * Ze Frank’s participatie game-universum * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

 15. […] TED-tips: * Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s * Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld * Tom Chatfield over hoe games het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.