Tien toffe TED-tips uit 2010

In het afgelopen jaar heb ik iedere maandag in totaal veertig TED-tips gegeven. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen. We zijn inmiddels aan het einde van het jaar beland en dan is het natuurlijk gebruikelijk om jaarlijstjes te publiceren. Vandaar dat deze hele week in het teken staat van lijstjes met de beste, leukste, meest belezen of meest interessante artikelen die afgelopen jaar uit mijn digitale pen vloeiden.

TED-tip #36 Jason Fried: Efficiënter werken zonder M & M’s

In deze TED-presentatie heeft Fried zijn verhaal gewoon een stuk verder uitgewerkt en aangezien ik afgelopen donderdag voor The Janeway bij het Meurs Netwerkevent een presentatie gaf in het kader van het ‘nieuwe werken’ (die ik hier morgen uitgeschreven zal publiceren), leek mij deze video op dit moment wel relevant.

TED-tip #35 Seth Priebatsch over een spel-laag over de echte wereld

In de komende jaren zal volgens Priebatsh de zogenaamde spel-laag (game layer) een cruciale rol gaan spelen. De motivatie en beloningen die games namelijk teweeg kunnen brengen, kunnen heel goed worden ingezet om het gedrag van mensen te beïnvloeden voor bijvoorbeeld educatieve of commerciële doeleinden.

TED-tip #32 Ken Robinson over nieuw educatie paradigma

Een aantal weken geleden bij TED-tip #29 besprak ik ook al een video van Ken Robinson; over educatie en creativiteit. Zijn verhaal in onderstaande video is enigszins vergelijkbaar, maar wel een stuk speelser weergegeven. In deze video wordt zijn boodschap letterlijk geïllustreerd met behulp van tekeningen. Heel vet.

TED-tip #25 ‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën.

In deze interessante presentatie vertelt Ridley over het succes van de mens door het uitwisselingen en bundelen van ideeën.

TED-tip #21 Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur

In onderstaand filmpje zien we Lessig wederom in een ijzersterk betoog opkomen voor vrijheden voor innovatie en een open remixcultuur. Hij haalt nog weer even kort het bekende voorbeeld over de heren van Disney aan die verhalen en personages uit het culturele domein tot hun eigendom hebben gemaakt en vervolgens stevig hebben gelobbyd om de verjaartermijnen te verlengen. Ook stipt hij even het voorbeeld aan van de Star Wars Mashups die fans de gelegenheid geven om een remix te maken, maar die vervolgens wel eigendom worden van meneer Lucas zelf.

TED-tip #18 Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit

In dit korte filmpje demonstreert McFerrin op briljante wijze hoe je gebruik kunt maken van publieksparticipatie. Door een universeel gevoel voor muzikaliteit aan te spreken, speelt hij handig in op de verwachtingen van het publiek. Te vaag? Bekijk snel dit korte filmpje en wedden dat er een grote glimlach op je gezicht verschijnt :) .

TED-tip #15 Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud

Bij deze presentatie plaatst Carr de ‘cloud computing’-ontwikkelingen in een historische context tussen allerlei andere baanbrekende technologieën.

TED-tip #12 Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen

In deze presentatie vraagt McGonical zich af waarom we in de echte wereld niet meer gebruik maken van de voordelen van online games.

TED-tip #10 Matt Mason over het Piratendilemma

In veertig minuten schetst Mason een historisch beeld over het ontstaan en de werking van piraterij en wat we in de toekomst er van kunnen leren. Edison werd bijvoorbeeld met zijn uitvinding van de fonograaf gezien als een piraat; iedereen kon nu zomaar muziek luisteren. Wat gaat er gebeuren wanneer iedereen eenvoudig zijn of haar schoenen kan printen door middel van 3D-printers?

TED-tip #7 Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

In deze ijzersterke presentatie legt hij ondermeer verbanden met de komst van vliegtuigen en de problemen die daardoor ontstonden met landeigenaren.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] wil ik graag nog even het dossier Over Spelen Leren uitlichten. Tussen de Tien toffe TED-tips uit 2010 van afgelopen maandag stonden niets voor niets al een aantal video’s die de kracht van games […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.