De interactieve muziekvideo: een korte geschiedenis…

Het is natuurlijk onmogelijk om een eenduidige omschrijving van ‘de muziekvideo’ te geven, maar over het algemeen is het een korte video over een liedje dat gebruikt wordt voor zowel promotionele als artistieke doeleinden.

Met de komst van muziekzender MTV in de jaren ’80 krijgt het format een prominente plek in de promotie van muziek, maar in 1964 hadden The Beatles al met hun speelfilm A Hard Day’s Night een blauwdruk gemaakt voor de toekomstige muziekvideo.

Door YouTube kunnen ook oude muziekvideo’s weer massaal bekeken worden, maar er ontstaat ook een mondiaal platform voor het experiment en viraliteit. Een bekend voorbeeld hiervan is de in 2007 bekend geworden Amerikaanse band OK Go met hun YouTube-hit Here it Goes Again (met die dansers op lopende banden) die daarmee zelfs een Grammy voor Best Short-Form Music Video wonnen.

Om meer de interactieve eigenschappen van het internet  te benutten, schakelen de Utrechtse C-mon & Kypski in 2010 de massa in met hun crowdsourced videoclip ‘The More is Less’, waardoor iedereen met een webcam zelf in de clip kan verschijnen.


Met hun muziekvideo The Wilderness Downtown betrekt The Arcade Fire haar publiek op een hele andere innovatieve manier. Door namelijk de postcode van je ouderlijk huis op te geven, ontstaat er een verrassend persoonlijke videobeleving.

Een jaar later vernieuwt de IJslandse zangeres Björk op uniek manier met haar album-app / game ‘Biophilia’, waarbij fragmenten van nummers kunnen worden (af-)gespeeld via een eigen app.

Weer een andere vorm van interactie laten de heren van de Red Hot Chili Peppers in 2012 zien met hun interactieve muziekvideo van Look Around waarbij je zelf door de verschillende kamers kunt scrollen: een soort Panorama Mesdag 2.0.

Bij Eurosonic Noorderslag afgelopen maand nam Blöf de Interactive Award in ontvangst voor hun nieuwe ‘augmented reality’ muziekvideo ‘Zo Stil’. Onderstaande video illustreert hoe je door middel van een smartphone of tablet een keuken tafel of ander object als podium voor de band kan dienen.

Een andere genomineerde voor deze prijs was de Zwitserse Death by Chocolate met hun interactieve en ‘super slomo muziekvideo van Tell Me What You See.

Net als bij de eerste muziekvideo’s van The Beatles, hebben de makers nog steeds een artistiek en promotioneel doel voor ogen. Door interactiviteit in te zetten, vergroten ze de kans dat de video gedeeld gaat worden en meer mensen bereikt. Tot het moment dat iedereen dat doet… 🙂 Kennen jullie nog meer toffe interactieve muziekvideo’s?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.