Bands opgelet: 4 essentiële tips voor je online distributie

In 2010 liet Marco Kalnenek al op mijn weblog zijn licht schijnen op innovatie bij muziekeducatie. Deze Limburgse labeleigenaar van WM recordings helpt bands met zijn WM digital services en somt voor de Mindnote lezers 4 essentiële tips op voor je online distributie.

Wie de afgelopen jaren de ontwikkelingen in de muziekindustrie ook maar enigszins gevolgd heeft, weet dat er een grote verschuiving aan het plaatsvinden is in de manier waarop we muziek consumeren. Waar ik vroeger zelf nog op de fiets naar de V&D moest op de dag dat de nieuwste lp van KISS verscheen, bestel ik de nieuwste releases nu vooruit via iTunes, of ik stream ik ze voor een paar euro per maand zo vaak als ik maar wil naar mijn tablet of telefoon.

Met de opkomst van diensten als Spotify is er ook een – vaak heel felle – discussie op gang gekomen over de verdienmodellen voor bands en artiesten. Die discussie is absoluut nuttig, maar dit artikel is vooral bestemd voor de bands en artiesten die aan de slag willen met hun muziek en daarbij hun album of EP niet alleen aan vrienden en bekenden willen slijten, maar ook de wereld in willen sturen via de grote downloadstores en streamingdiensten.

1. Plan je online distributie ruim van tevoren

Het is verstandig vooraf een stappenplan te maken voor je cd-release, waarin je ook je ideeën voor de promotie vastlegt. Neem daarin vanaf het begin ook je online strategie mee. Als je besluit om je muziek ook via iTunes, Spotify e.d. te verkopen, houd dan de releasedatum in de gaten. Het zou immers mooi zijn om je EP of album tegelijk met het verschijnen van de fysieke release online te laten gaan.

2. Verdiep je in de verschillen tussen de downloadstores

iTunes en Spotify kennen de meeste muziekliefhebbers wel, maar waarin onderscheiden Deezer of Rdio zich van de rest? En wist je dat je Media Markt een eigen downloadstore heeft? Om de diverse stores en streamingdiensten optimaal in te kunnen zetten voor promotie en verkoop van je muziek, is het verstandig om deze diensten ook zelf eens te testen. Zo kun je makkelijker bepalen welke kanalen voor jou echt relevant zijn en welke je eventueel kunt negeren.

Verwen je fans3. Verwen je fans

Deze tip is eigenlijk altijd van toepassing, ongeacht in welk formaat je je muziek uitbrengt: laat je fans zich betrokken voelen bij wat je doet. Wees niet bang om een of meer tracks van je album gratis weg te geven. Laat je fans ook al in de aanloop naar je release meekijken met het hele proces, door bijvoorbeeld foto’s en filmpjes van de opnamesessies te delen.

4. Deel je muziek

In aansluiting op de voorgaande tip: deel je muziek. Niet voor niets hebben alle stores tegenwoordig opties om je release te delen via Facebook, Twitter, e-mail, enz. Denk ook aan de mogelijkheid om playlists te maken in Spotify en Deezer met je favoriete tracks én nummers van je eigen release. Vaak duiken deze ook op in de zoekresultaten van de betreffende stores. Het helpt om duidelijk te maken in welk “hokje” je muziek geplaatst kan worden en het vergroot je zichtbaarheid.

Ondersteuning nodig bij online distributie van je muziek? Kijk op www.wmdigitalservices.nl of mail info@wmdigitalservices.nl.

Meer leuke en handige tips voor bands staan in in het dossier Bandtips of in het dossier Muzikant 2.0.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.