Pat Metheny met het Orchestrion

Geen samples, geen loops, maar een soort van real time kloon monsterinstrument dat mechanisch wordt aangedreven. Wat? Jazzgitarist Pat Metheny orchestreerde muziek  speciaal voor robotisch aangedreven muzikanten / instrumenten (muzimenten?). De uitvoering varieert iedere keer omdat ze de noten die Metheny op zijn gitaar speelt kopiëren. Wanneer hij dus sneller of langzamer gaat spelen, doet het Orchestrion dit ook. Daarnaast kunnen deze ‘muzimenten’ handelingen verrichten die niet door mensen kunnen worden uitgevoerd, waardoor weer volstrekt unieke compositorische mogelijkheden ontstaan. Leuk filmpje:

Het deed me overigens enigszins denken aan Frank Zappa die in 1986 op het Jazz From Hell album aan het klooien was met de Synclavier (waar hij overigens een grammy mee won).

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] nummer The Beautiful People van Marylin Manson gespeeld. Op zich niks nieuws (begin vorig jaar schreef ik al over Pat Metheny’s Orchestrion), maar deze thuis-knutselarij is toch wel weer geinige […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.