Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie

Jelle Paulusma is muzikant, componist en producer en speelde de afgelopen 25 jaar voornamelijk gitaar. Paulusma is de voormalig zanger van Daryll-Ann en op de vraag hoe hij zelf lesgeeft antwoordt hij scherp “Het is maar hoe je het bekijkt”.

Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Op de middelbare school heb ik me door de blokfluit en het glockenspiel heen gebluft en hing ik elke dinsdagmiddag in de schooldiscotheek met m’n vrienden. Plaatjes lenen. Bandje begonnen. Een drumstel maakten we van zo’n grote OMO wastrommel, potten, pannen en deksels. Een National 10-watter voor de gitaar en de zang en de bas ging via het cassettedeck door de stereo installatie. Vervolgens heel veel covers spelen. The Ramones, The Jam, The Police, The Stranglers, The Cure, Ivy Green, Joe Jackson. Later Neil Young, REM, VU, The Byrds, Hüsker Dü….

Op woensdagen aan de radio gekluisterd. Stoffer & Bentz. Muziekeducatie via de ether: Heartlands, Gonzo Radio. En ook Spleen, Rauhfaser, Betonuur. Radioprogramma’s over muziek met een inkijk in de achtergrond. Kom daar nog maar eens om. Gitaar leren spelen van Neil Young, leren zingen met m’n vrienden, tips van Henk Jonkers, ervaringen uitwisselen, kijken en luisteren….wat kan ik zeggen.

Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Op de faciliteiten. Alles wat je nodig hebt, is een donker hol om te kunnen repeteren. Klooien, experimenteren, covers spelen….heel veel covers. En dan onbevangen erin met z’n allen. Geloof in eigen kunnen, inzicht in je eigen beperkingen. Passie. Je eigen weg vinden. Als je geluk hebt, zit er in 1 van je vrienden een songschrijver. Misschien wel in allemaal. De noodzaak om nummers te willen schrijven, is niet aan te leren. Die voel je of niet. Daar groei je in of niet. Tis dus een beetje geluk hebben, talent, maar vooral drive. Al met al ligt aan de basis: De wil om samen met je medemuzikanten de uitdaging aan te gaan om, spreekwoordelijk, het wiel opnieuw uit te vinden. De rest is bijzaak of van later zorg.

Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?

Nou….je hoeft niet meer op de fiets naar de muziekbibliotheek om platen te lenen. Je hoeft ook niet meer naar de winkel om een Beatlesboek met akkoorden te kopen. Staat allemaal online. En als je er echt niet meer uitkomt, een beetje googlen en mailen met je favoriete muzikant.

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) […]

  2. […] over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) […]

  3. […] over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) […]

  4. […] over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.