TED-tip #21 Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur

Regelmatig tipt MindNote over een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Bij TED-tip #7 plaatste ik al een filmpje van Lawrence Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt. In onderstaand filmpje zien we Lessig wederom in een ijzersterk betoog opkomen voor vrijheden voor innovatie en een open remixcultuur. Hij haalt nog weer even kort het bekende voorbeeld over de heren van Disney aan die verhalen en personages uit het culturele domein tot hun eigendom hebben gemaakt en vervolgens stevig hebben gelobbyd om de verjaartermijnen te verlengen. Ook stipt hij even het voorbeeld aan van de Star Wars Mashups die fans de gelegenheid geven om een remix te maken, maar die vervolgens wel eigendom worden van meneer Lucas zelf.

Zijn pleidooi en conclusies zijn wederom helemaal raak en het is beangstigend dat we nog steeds niet op het juiste pad zitten en zwichten onder lobby’s van grote bedrijven die commerciële belangen hebben bij auteursrechten. Hij eindigt zijn presentatie met drie lessen over openheid:

1. Sharing: Onze levens bestaan, deels, uit het delen met elkaar. Daarvoor moeten goed beschermde voorwaarden komen voor eerlijk gebruik.

2. Freedom to create: Deze ecologie van delen vereist een vrijheid waarbinnen het mogelijk moet zijn iets te kunnen creëren.

3. Respect the creator: De maker van remixes moet zelf kunnen aangegeven welke rechten zijn gecreëerde product zou kunnen bevatten: creative commons.

Eerdere TED-tips:

John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen

Adam Sadowsky over het maken van een videoclip

* Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit

* Tim Brown over creatief denken en spel

* Mihaly Csikszentmihalyi over creativiteit, voldoening en ‘flow’

Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud

Tim O’Reilly over The Internet of Things

Clay Shirky over hoe social media historie kunnen schrijven

* Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen

* Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling

* Matt Mason over het Piratendilemma

* Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60

* Seth Godin over de kracht van ’stammen’

* Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

* Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers

* Henry Jenkins: Convergence Culture

* Tod Machover: Playing the music in your head

* Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional

* Yochai Benkler: Open-source economics

* Howard Rheingold: Way-new collaboration

23 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 2. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 3. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 4. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 5. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 6. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 7. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 8. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 9. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 10. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 11. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 12. […] TED-tip #21 Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur […]

 13. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 14. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 15. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 16. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 17. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 18. […] en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen * Adam Sadowsky over het maken van […]

 19. […] * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.