TED-tip #22 Charles Leadbeater over educatie en innovatie in sloppenwijken

Iedere maandag tipt MindNote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Bij TED-tip #3 plaatste ik ook al een presentatie van Charles Leadbeater waarin hij ons vertelde dat in onze samenleving participatie een belangrijkere rol zal spelen gaan dan consumptie of productie. In onderstaande video wijst hij erop dat onze educatie-systemen falen en inspireert hij zijn publiek met innovatieve voorbeelden van educatie in sloppenwijken over de hele wereld. Leadbeater meent dat deze voorbeelden als voorbeeld kunnen dienen voor een grote evolutie in het onderwijs. Een aantal quotes uit zijn presentatie:

“Education is a global religion and education plus technology is a great source of hope.”

“Imagine an education system that started from questions, not from knowledge to be imparted. Or started from a game, not from a lesson. Or started from the premise that you have to engage people first before you could possible teach them.  Our education system, you do all that stuff afterwards, if you’re lucky. Sport, drama, music. These things teach through. …/…So you attract people through that into learning, not adding that on or after learning has been done and you’ve been eating you’re cognitive greens”

“We are on the verge 2015 of an amazing achievement: the schoolification of the world. Every child up the age of fifteen who wants a place in school will be able to have one in 2015”

Eerdere TED-tips:

* Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur

John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen

Adam Sadowsky over het maken van een videoclip

* Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit

* Tim Brown over creatief denken en spel

* Mihaly Csikszentmihalyi over creativiteit, voldoening en ‘flow’

Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud

Tim O’Reilly over The Internet of Things

Clay Shirky over hoe social media historie kunnen schrijven

* Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen

* Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling

* Matt Mason over het Piratendilemma

* Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60

* Seth Godin over de kracht van ’stammen’

* Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

* Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers

* Henry Jenkins: Convergence Culture

* Tod Machover: Playing the music in your head

* Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional

* Yochai Benkler: Open-source economics

* Howard Rheingold: Way-new collaboration

14 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 2. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 3. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 4. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 5. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 6. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 7. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 8. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 9. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 10. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

 11. […] time management en efficiënt werken * Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin * Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken * Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur * John Underkoffler over ‘user […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.