Amsterdamse oefenruimten: Melody Line

Pionier uit Oost nestelt zich comfortabel bij Overamstel

[3VOOR12/Amsterdam – 1 juli  2010]

In de serie over Amsterdamse oefenruimten dit keer één van de pioniers van de hoofdstad: Melody Line. In 1990 opende het muziekcentrum haar deuren in Amsterdam Oost en wist al snel vele trouwe muzikanten aan zich te verbinden. Wegens grondvervuiling en stadsvernieuwing moest men vijf jaar geleden verkassen. Sinds 2006 is de broedplaats voor nieuwe muziek neergestreken aan de Willem Fenengastraat dichtbij metrostation Overamstel. Na een grondige verbouwing herbergt de voormalige staalfabriek in de 23 muziekstudio’s van Melody Line, ook een opnamestudio, een popschool en diverse dansstudio’s. Daarnaast is er een reparatie- en verhuurafdeling en een groot muziekcafé met een rock-and-roll-lounch uitstraling.

Eigenaar Albert Pronk vertelt: “Eerst was er hier helemaal niets. We hebben er vervolgens  best veel geld in gestopt om het helemaal te verbouwen met tussenvloeren etc. We hebben nu 3000 vierkante meter en die wordt nu zeven dagen per week gevuld.” Opmerkelijk is dat het op het tijdstip van het interview (maandag rond het middaguur) al gezellig druk is. Trots reageert Pronk: ”Klopt, dat is al vanaf vanochtend negen uur. Alles loopt hier door elkaar, van amateur tot professioneel en van muziek tot dans. Zo heeft Moke bijvoorbeeld hier een vaste studio met sleutel. Hierdoor kunnen zij na afloop van concerten ‘s nachts eenvoudig hun spullen terugbrengen. Ongeveer twaalf studio’s worden per drie uur openbaar verhuurd en de rest aan bands uit het muziekcircuit.”

Het gebied er omheen wordt de komende jaren grondig verder ontwikkeld. Zo komt er een nieuw stadspark, huizen en allerlei culturele bedrijven. “Melody Line was hier de eerste in dit gebied en daarna kwam de Kauwgomballenfabriek, het creatieve bedrijvencentrum van zestienduizend vierkante meter.” Ook worden er regelmatig allerlei televisieopnamen gehouden: ‘So You Think You Can Dance’ is hier heel lang geweest, RTL4 komt hier regelmatig filmen, maar ook Veronica heeft hier de serie Volg de Band opgenomen. Daarnaast wordt het muziekcafé wel eens gebruikt voor het maken van videoclips.”

Door de vele mogelijkheden die het pand biedt, worden bands van diverse pluimage aangetrokken: “We hebben geen bands die punk spelen, maar wel metal, rock, jazz, salsa etc. Autochtoon en allochtoon lopen hier door elkaar heen.” Omdat binnenkort die nieuwe wijk er aankomt, wil Melody Line zich in de toekomst ook meer gaan richting op buurt. “We willen meer voor kinderen gaan doen en de wijk erbij betrekken. We liggen daarnaast aan de Amstel, dus gaan we meer bootjes hier naartoe brengen en ook varen”.

Op de vraag wat hij van het aanbod van de Amsterdamse muziekstudio’s vindt, antwoordt Pronk dat we redelijk goed bedeeld zijn ten opzichte van de rest van het land. “Amsterdam is in mijn ogen begonnen met oefenstudio’s en liepen daarin redelijk vooruit op de rest. De kwaliteit van de oefenstudio’s in Amsterdam is gewoon goed, terwijl in veel gemeenten er nog in schuurtjes wordt gerepeteerd. Het contact onderling is verder goed. Er is wel concurrentie, maar er wordt ook samengewerkt. Iedere oefenstudio heeft zo haar eigen publiek en een band uit West komt hier nu eenmaal niet zo snel oefenen. Aan de andere kant komen de bands ook wel weer vanuit alle windstreken, omdat we zo’n goede ligging hebben dichtbij de ring. Sommige bands komen bijvoorbeeld zelfs helemaal uit Friesland en pakken dan ‘s avonds een concert in Paradiso mee.

Wil je ook een keer repeteren bij Melody Line? Met de auto neem je op de A10 afslag S111 en kun je voor slechts een dubbeltje per uur parkeren. Met het openbaar vervoer pak je metro 50 en 51 en stap je uit op station Overamstel. Met de fiets is het vijf minuten vanaf het Amstel station of de Utrechtse brug. Je kunt zelfs met de boot afmeren in de zijham Amstel 1 van de Duivendrechtse vaart.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.