De meerwaarde van microblogs tijdens paniek situaties

Afgelopen vrijdag beleefde ik mijn allereerste ervaring met live-verslaggeving tijdens een grote en agressieve rel. Reflecterend op de uit de hand gelopen krakersdemonstratie in de Spuistraat, besef ik me achteraf nog meer de meerwaarde van microblogs.

Bijna thuisgekomen van een vergadering, stuit ik vlak voor mijn huis op een groep demonstrerende krakers. Hierdoor is de weg naar mijn voordeur geblokkeerd en lijkt het erop dat de aardappels zullen verpieteren. Na enig duw en trekwerk kan ik alsnog mijn huis bereiken en aan de maaltijd beginnen die mij staat op te wachten. Tussendoor maak ik wat kiekjes van de betogers die in harmonie en met een biertje in de hand meezingen met Michael Jackson en andere bekende nummers die uit de meegenomen speakers schallen. De sfeer is gemoedelijk en de sympathie voor de krakers lijkt duidelijk aanwezig.

Zodra de zon is ondergegaan slaat de sfeer om. Een aantal betogers wordt wat baldadig en de ME rukt op. Inmiddels verschijnen steeds meer ME-busjes en wordt de kudde krakers vakkundig als vee in de steeg gedreven. Hierbij worden de eerste ferme tikken niet geschuwd. Dan begint de boel te escaleren en wordt het meegenomen glaswerk richting de ME gegooid. Wanneer de bierflesjes op zijn, worden er stenen uit het trottoir getrokken en over een ME-bus gegooid die dienst doet als barricade. Zodra de ME merkt dat zij door die barricade nu zelf ook niet meer de steeg in kunnen, rijdt het busje weg en verdwijnen en zeker dertig witte helmen in de steeg. Tussendoor tweet ik een aantal berichten en foto’s. Voor mijn deur staan nu zeker vijftien ME-busjes en de strijd in de steeg en daarachter is vanuit mijn oogpunt niet meer te zien, wel te horen. Het geluid is een mix van schreeuwde betogers, gillende meiden, piepende honden en afgestoken vuurwerk. De sympathie voor de krakers lijkt inmiddels wel weg.

Via Twitter stuit ik ook op een aantal Tweeps die net aan de andere kant van de steeg verslag doen. Ik zie foto’s langs komen van ingerekende en bebloede krakers en een omgegooide auto. Inmiddels realiseer ik me de ernst van de situatie en meld mij af voor het feestje waar ik die avond naartoe zou gaan. Schakelend tussen Tweetdeck – het programma waar ik mijn tweets bekijk -, diverse nieuwssites en teletekst, verbaas ik mij erover dat de traditionele media nog niets over de rellen bericht. Rond tien voor negen verschijnt het eerste bericht op teletekst en ook AT5 besteed inmiddels wat aandacht aan de rellen.

Voor mijn neus zie ik dan een groepje ME-ers hun witte helmen verruilen voor een gasmasker en ze vervolgens dapper de steeg in verdwijnen. Op straat blijven enkele verdwaalde bakstenen achter en de restanten van verfbommen, maar ook de schaduwen van de huizen tegenover me. Deze worden veroorzaakt door het zoeklicht van de helikopter die inmiddels boven de grachten zweeft. Niet veel later lees ik op Twitter dat er met traangas geschoten wordt en de groep uit elkaar gedreven wordt: ‘De ME is inmiddels de brug over De Singel over’. Enige tijd later tegen tienen lijkt het weer rustig en komen diverse mensen naar buiten om de schade van hun auto op te nemen.

De volgende ochtend loop ik door de steeg en geven de gaten in het straatwerk duidelijk blijk van het bizarre tafereel dat gisteravond voor mijn ogen plaatsvond. Wederom was Twitter voor mij een belangrijk nieuwsbron en realiseer ik me de meerwaarde van het medium. Juist bij dergelijke paniekmomenten kunnen actuele micro-blogs van volstrekt onbekende personen, veel duidelijkheid geven over de situatie. Op vijf mei, toen ‘de damschreeuwer’ tijdens de dodenherdenking paniek en verwarring zaaide, had ik geen beschikking over de real-time updates van Twitter. Ik klop ’t graag even af, maar met de vandaag bekend gemaakte verhoogde terreurdreiging in Europa, kan het gebruik van een smartphone nog wel eens nuttiger zijn dan waarvoor we hem in eerste dachten te kopen.

Een fotoimpressie ter illustratie van bovenstaand verhaal:

Deze foto’s zijn gebruikt bij volgende sites:

http://www.112nederland.nl/Noord-Holland/nieuws/10863/krakersrellen-in-amsterdam.html

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1425253.ece/Krakers_keren_zich_tegen_politie_in_Amsterdam

Verder nog wat filmpjes op AT5:

http://www.at5.nl/artikelen/49306/krakersprotest-op-het-spui-begonnen

http://www.at5.nl/artikelen/49316/krakers-richten-spoor-van-vernieling-aan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.