TED-tip #28 Bob Ostertag bij STEIM

Iedere week tipt MindNote over een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Dit maal geen TED-video, maar een videoregistratie van een lezing bij het Amsterdamse STEIM. STEIM (studio voor electro-instrumentale muziek) is een onafhankelijk live electronisch muziek (onderzoeks)centrum dat zich exclusief richt op de uitvoerende kunsten. Enkele maanden geleden was sampling pionier Bob Ostertag bij STEIM voor een lezing. Ostertag maakt niet alleen gebruik van sampling, maar ook van tape manipulatie en handgemaakte elektronische instrumenten. Hiermee creëert hij vaak unieke geluiden en heeft hij een eigenzinnig benadering van geïmproviseerde muziek.

In onderstaande lezing bespreekt Ostertag de relatie tussen mens en machine bij het maken van muziek. Aan de hand van de uitvindingen van computer pionier Douglas Engelbart (uitvinder van o.a. de muis) en zijn doel om hiermee het menselijk intellect te verrijken, zoekt Ostertag naar een manier om dergelijke uitvindingen te kunnen begrijpen in een context van muzikanten die gebruik maken van machines.

Hierbij maakt ook ook gebruik van diverse cultuurtheoretische filosofieën van ondermeer componist Edgard Varèse. Die had in 1939 als een van de eersten een alomvattende visie over hoe machines de manier waarop mensen muziek maken veranderen en zelfs de muziek an sich bevrijdt: ‘If you are curious to know what such a machine could do that the orchestra with it’s man powered instruments cannot do, I shall briefly tell you. Whatever I write, whatever my message is, it will reach the listener unadulterated by interpretation.’

Enigszins zware kost, maar reuze boeiend. In zijn boek ‘Creative Live. Music, Politics, Peoples and Machines‘ kun je bepaalde ideeën nog eens rustig nalezen.

Eerdere TED-tips:

Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap

David Byrne over architectuur en muziek

‘When ideas have sex’. Matt Ridley over de uitwisseling van ideeën

Jason Fried over time management en efficiënt werken

Pamelia Kurstin bespeelt en vertelt over de theremin

Charles Leadbeater over educatie innovatie in sloppenwijken

Lawrence Lessig over vrijheid in onze remixcultuur

John Underkoffler over ‘user interface’ en handschoenen

Adam Sadowsky over het maken van een videoclip

Bobby McFerrin over publieksparticipatie en universele muzikaliteit

* Tim Brown over creatief denken en spel

Mihaly Csikszentmihalyi over creativiteit, voldoening en ‘flow’

Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud

Tim O’Reilly over The Internet of Things

Clay Shirky over hoe social media historie kunnen schrijven

Jane McGonigal over een betere wereld door te gamen

Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling

Matt Mason over het Piratendilemma

Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60

Seth Godin over de kracht van ’stammen’

Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers

Henry Jenkins: Convergence Culture

Tod Machover: Playing the music in your head

Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional

Yochai Benkler: Open-source economics

Howard Rheingold: Way-new collaboration

15 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 2. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 3. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 4. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 5. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 6. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 7. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 8. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 9. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 10. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 11. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 12. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

 13. […] * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob Ostertag bij STEIM * Ethan Zuckerman over imaginair mondiaal burgerschap * David Byrne over architectuur en muziek […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.