TED-tip #31 Chris Anderson over educatieve video’s

Iedere week tipt MindNote over een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Vorige week kwam ik onderstaande video tegen op het weblog van Erwin Blom en vond deze video uitermate geschikt passen in dit dossier. Chris Anderson is de eigenaar van TED en dient niet te worden verward met die andere Chris Anderson; de schrijver van ondermeer The Long Tail en Free.

In deze presentatie spreekt Anderson over de educatieve waarde van video en gebruikt daarvoor de term Crowd Accelerated Innovation. Hij legt dit concept uit als drie essentiële radertjes die tezamen een groot metaforisch wiel kunnen aandraaien. Het eerste radertje stelt een bepaald publiek met gedeelde interesses voor. Het tweede radartje licht en staat voor de transparantie van het netwerk en het derde radartje voor verlangen. Want veel onderzoek en hard werk was zonder verlangen naar een bepaald resultaat niet mogelijk geweest. Video biedt mensen de mogelijkheid mondiale erkenning te krijgen en dat drijft volgens Anders veel mensen tot het kijken, opnemen en delen van video’s. In een heel sterk en geloofwaardig verhaal vergelijkt hij de educatieve waarde van video zelfs met de boekdrukkunst van Gutenberg.

12 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] TED-tip #31 sprak Chris Anderson al over de educatieve waarde van video en bij TED-tip #19 gaf Adam Sadowsky […]

 2. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 3. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 4. […] bij de technologie- en zakenafdeling van het blad The Economist; overigens niet te verwarren met die andere Chris Anderson, curator van TED.  Anderson is bekend geworden met de term Long Tail waarmee hij de strategie om […]

 5. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 6. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 7. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 8. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 9. […] brein belonen * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 10. […] TED-tips: * De viool-loops van Andrew Bird * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 11. […] TED-tips: * Ken Robinson over nieuw educatie paradigma * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

 12. […] TED-tips: * Chris Anderson over educatieve video’s * Lalitesh Katragadda over Google Map Maker * Ken Robinson over educatie en creativiteit * Bob […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.