Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1)

Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. De komende tijd zal ik met een aantal korte bandtips de fantasie van (jonge) bands proberen te prikkelen.

Vandaag (op verzoek van Jesper): Hoe regel ik een optreden? (deel 1). Voor je de boer op kunt om optredens te regelen, zul je een vijftal zaken voor elkaar moeten hebben.

1. Biografie

Als de kastelein vraagt: ‘Wat voor muziek maken jullie?’ en jullie antwoorden: ‘Ja eeuhm, pop rock enzo’, dan weet hij natuurlijk nog niks. Probeer in je biografie op zoek te gaan naar een authentiek verhaal dat alleen op jullie band van toepassing is. Hoe jullie precies ontstaan zijn, zal veel mensen vaak een worst zijn. Belangrijker is een goeie omschrijving van jullie muziek. Probeer een eigen identiteit te vinden zoals bijvoorbeeld ‘kinetische rock’ (Krach) of eventueel te verwijzen naar bands die jullie inspireren. Daarnaast zijn quotes altijd leuke ingrediënten voor een biografie. Probeer daarom altijd een café eigenaar achteraf te vragen wat hij of zij er van vond. Belangrijk is om in ieder geval iemand te vinden met enig aanzien (een journalist, een muzikant van een andere respectabele band etc.).

2. Geluidsopname

Een van de belangrijkste dingen die je daarna moet hebben om een optreden te kunnen regelen is een ‘demo’. Er is misschien best een vriend die jullie band wel ergens op een feestje kan wegzetten, of een kastelein die jullie band ongehoord in zijn café wil laten spelen. Dit zijn echter wel uitzonderingen. De meeste podia en uitgaansgelegenheden willen (terecht) eerst horen wat voor vlees ze in de kuip halen. Je hoeft dan echt niet meteen met een cd met alles erop en eraan te komen, maar besef je wel goed dat het een stuk minder goed overkomt als je een slecht opgenomen demo meegeeft. Probeer hier een voor jullie band goeie middenweg in te vinden.

3. Foto’s

Een derde belangrijke punt is het hebben van goede representatieve foto’s. Het is uiteraard minder belangrijk dan de muziek, maar je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat ieder café of zaal het prettig vindt om te weten hoe die muzikanten (die zijn klanten moeten gaan entertainen) er ongeveer uit zien. Met een mooie bandfoto kun je ook meteen iets van je eigen band-identiteit laten zien. Zelf vind ik een mooi live foto nog belangrijker, omdat die laat zien hoe (energiek, enthousiast, sexy, saai, verlegen) jullie er als band op een podium uitzien.

4. Video’s

Tot een jaar of tien geleden waren bovenstaande tips vaak genoeg om je eerste voet binnen de deur te krijgen. Ik kan me niet herinneren dat er bands in mijn omgeving met een videoband naar een kroeg stapten, in de hoop daarmee optredens te kunnen regelen. Met de komst van digitale camera’s, computers met meer opslagcapaciteit en sneller internet, is het nu echt heel eenvoudig geworden om een aantal video’s van je optreden online te zetten. Daarbij is video tegenwoordig waarschijnlijk nog belangrijker dan een goeie geluidsopname. De argumenten die ik hierboven noemde, gelden namelijk ook voor video. Realiseer je ook hier weer dat het dan wel een aantrekkelijke video moet zijn, waarop jullie goed spelen en het publiek enthousiast is, anders werkt het misschien alleen maar tegen je.

5. Website

Zodra je deze vier dingen hebt, dan wordt het tijd om dit ergens te bundelen. Vroeger printte je dan je biografie uit op mooi papier en maakte je er samen met de bandfoto en je cd een mooi pakketje van; je presskit. Tegenwoordig is deze eerste stap echt alleen online. Zoals ik in de workshop ‘Artiest 2.0’ voor PopSport ook vertel, is een website je online visitekaart. Voor de buitenwereld is dit de eerste kennismaking met jouw band en dient je site als kapstok voor je andere sociale profielen.

> De volgende keer: Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) over afkijken, doorbijten en opschrijven.

ps. EHPO heeft hier ook een leuke en leerzame serie over hoe je bijvoorbeeld een voorprogramma kunt regelen (onderaan beginnen).

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een persbericht of eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. In het dossier Bandtips probeer ik met een aantal korte tips de fantasie van (jonge) bands te prikkelen. Bandtip #5 Hoe arrangeer ik een nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1) […]

  2. […] de eerste twee bandtips vertelde ik hoe je een optreden kunt regelen (deel 1 en deel 2). Vandaag zal ik kort uitleggen wat er zoal komt kijken bij het schrijven van een […]

  3. […] Hoe regel ik een optreden? (deel 2). Hier in deel 1 schreef ik dat voordat je de boer op kunt gaan om optredens te regelen, je een vijftal zaken voor […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.