In Tuschinski met kekke 3D-bril TEDxAmsterdam lezingen kijken

Na de eerste keer in 2009, werd gistermiddag voor de tweede maal TEDxAmsterdam gehouden. Een evenement met breakthrough ideas worth spreading:

De sprekers – veelbelovende innovatoren, van entrepreneurs tot kunstenaars, van vertellers tot wetenschappers – nemen de bezoekers in maximaal 18 minuten in hun passie mee. TEDxAmsterdam is een onafhankelijk evenement georganiseerd in licentie van TED.

Om in de fraaie Stadsschouwburg de presentaties bij te kunnen wonen moest je wel uitgenodigd zijn, maar er waren op meer dan 30 plaatsen alternatieve Viewing Parties georganiseerd. Ik had ook prima thuis via de live stream kunnen kijken, maar was toch wel benieuwd naar de 3D-versie in Pathé Tuschinski. Hiermee had het congres overigens een wereldprimeur. Het was een interessante ervaring.

Ten eerste was het blijkbaar ook voor de andere ongeveer vijftig bioscoopbezoekers in zaal 2 hip genoeg om zes lezingen/praatjes/colleges of hoe je het ook wilt noemen, achter elkaar te volgen. Zouden bioscopen nu binnenkort naast actie-, drama- en comedy-films ook meer lezingen gaan programmeren, of zouden er op het Waterlooplein t-shirts verschijnen met ‘lezingen zijn master’? Soort van ‘revenge of the nerds’-gevoel, zei iemand op Twitter terecht.

Een tweede opmerkelijke gewaarwording was het live element. De spreker in de Stadsschouwburg kon namelijk niet horen wanneer wij in zaal twee in Tuschinski moesten lachen om zijn opmerkingen. Er werd daarom waarschijnlijk ook niet echt geklapt na afloop van de presentatie. Iedereen in de bioscoopzaal moet vast gedacht hebben: ‘Dat hoort die gast toch niet, dus ga ik me hier in de zaal ook mooi niet voor schut zetten’.

Tot slot de 3D-bril. Ik heb afgelopen zomer zowel UP als Avatar in 3D op het witte doek gezien. Vooral bij de vliegscenes werd ik redelijk meegezogen in het ‘realiteit’ van de (teken!)film. Ik wist dus niet wat ik kon verwachten om met een 3D-bril naar een voornamelijk stilstaand persoon te kijken die een presentatie houdt. Ik moet dan ook bekennen dat er wat mij betreft weinig meerwaarde zat in de 3D-bril, tot het moment dat er een hengel met een camera door het beeld kwam zweven. Zeker enkele tientallen bezoekers slaakten een klein gilletje in de trant van ‘wow’ of ‘whoo’.

Afin, het interessante aan een TED lezing is dus niet de zaal en het live erbij aanwezig zijn, maar inderdaad de ideeën die het waard zijn om door te vertellen. Vandaar dat ik – vaste lezers van dit blog weten dit inmiddels – iedere maandag in het Dossier TED-tips een interessante presentatie over muziek, edutainment en e-cultuur bespreek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.