Mini college #1 Convergentie cultuur: ‘Dit is niet mijn winkel vriend’ en ‘Chocolate Rain’

Trouwe Dumpert-kijkers noemen hem ‘Haatmeneer’, maar de naam van de persoon doet er eigenlijk niet zo toe. Het culturele fenomeen dat er uit voorgekomen is, is eigenlijk veel interessanter. Het Pownews geeft zelf de beste inleiding:

Na dit enigszins navrante einde van het gesprek, dat resulteert in een ‘drie velletjes tellende sommatie van de advocaat’, gaat Rutger deze advocaat de volgende dag maar eens een bezoekje brengen:

Al deze door het publiek gemaakt filmpjes en parodieën die hieruit zijn voortgekomen, doen me denken aan een vergelijkbaar fenomeen dat bekend staat als ‘Chocolate Rain’. Een jongen, wiens naam er wederom niet zo toe doet, zingt op een hilarische manier een liedje in. Met zijn lage stem beweegt hij steeds even weg van de microfoon, om te voorkomen dat je hem hoort ademhalen. Ook hiervan zijn honderden varianten online verschenen die uiteindelijk resulteerde in een heuse videoproductie. Zie hieronder..Een mooie term om deze fenomen te beschrijven is ‘convergentie cultuur’. In maart vorig jaar liet ik bij TED-tip #5 Henry Jenkins hier al over aan het woord, maar om de actualiteit van Haatmeneer ook goed te kunnen duiden is hier nogmaals de video met de uitleg. Ik ben benieuwd naar de eerste echte videoproductie van Haatmeneer 🙂

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wat ik minstens zo fascinerend vond waren de remixes die snel op internet verschenen. Bij Mini College #1 legde ik al kort wat meer uit over deze convergentie […]

  2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Meindert Bussink, Meindert Bussink. Meindert Bussink heeft gezegd: Mindnote | Mini college #1 Convergentie cultuur: ‘Dit is niet mijn winkel vriend’ en ‘Chocolate Rain’ http://bit.ly/ihplEZ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.