@erwblo over de factor honderd bij Mobile Monday Amsterdam

Gisteren stond de twintigste editie van Mobile Monday Amsterdam (#MoMoAms) in het teken van muziek. Naast het opdoen van interessante ideeën, spraakmakende ervaringen en mobiele trends, werden er natuurlijk visitekaartjes uitgewisseld en enkele gratis biertjes gedronken.

De presentatie van Erwin Blom ging over ‘de factor honderd’. Gitaarversterkers, synthesizers, draaitafels en andere kostbare instrumenten zijn tegenwoordig namelijk voor een factor honderd goedkoper te verkrijgen als applicatie op je telefoon of iPad. Na enkele vragen uit het publiek over de betekenis van deze ontwikkelingen, namen de aanwezigen met enig gemor genoegen met antwoorden als: “Als niet briljante muzikant heb ik nu de beschikking over geluiden die voorheen een vermogen kosten” en “Hiermee kun je muzikale ideeën uitwerken in het vliegtuig of in de trein op weg naar de oefenruimte”. Voor mij is de boodschap meer dan duidelijk en ik zal kort proberen iets meer betekenis te geven aan deze ontwikkelingen.

Muziek maken draait uiteraard om zoveel meer dan alleen het instrumentarium – denk aan samenspel, creativiteit, kennis van theorie of muziekhistorie, doorzettingsvermogen etc. – maar technologische vernieuwingen zijn wel verdraaid handig en versterken of vergemakkelijken deze aspecten zelfs.

Zo is een met duizenden tabulaturen of teksten gevulde iPad (met bijvoorbeeld iRealbook of iTab) een allemansvriend bij ieder kampvuur of iedere jamssie (samenspel). Een digitaal viersporen opname-applicatie zoals Amplitude voor je iPhone vergroot de mogelijkheden om overal waar je bent snel een (meerstemmig) idee op te nemen (creativiteit). Verder zal iedere (solo-)gitarist er op een gegeven moment mee te maken krijgen: toonladders. Met de applicatie GuitarBuddy heb je altijd legio ladders letterlijk bij de hand (theorie kennis). Met de app van Premier Guitar kun je vervolgens op ieder moment meer lezen over legendarische gitaristen, versterkers, pedaaltjes etc., maar je kunt hiervoor natuurlijk ook ‘gewoon’ even een YouTube filmpje bekijken (muziekhistorie). Aangezien je tegenwoordig dus al deze functies vrijwel altijd bij je draagt, kun je ook eenvoudig door de wekkerfunctie er op geattendeerd worden dat het bijvoorbeeld weer tijd is voor je dagelijkse kwartiertje toonladders oefenen (regelmaat is een belangrijke factor bij doorzettingsvermogen). Mooie tijden…

Erwin Blom – Mobile Music

View more presentations from Mobile Monday Amsterdam

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.