Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) over muziekeducatie

Foto Karen Rosetzsky

Frontman van de rockband Go Back To The Zoo Cas Hieltjes (tweede van rechts) zingt, speelt gitaar en een beetje piano. Hij heeft les gehad in diverse instrumenten en kan zich nog herinneren dat hij naar de bibliotheek ging om boeken met tabulatuur te kopiëren.

1. Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Eerst zat ik op een oriëntatiecursus muziek. Daar kreeg je dan 8 weken gitaarles, 8 weken drums, 8 weken saxofoon en 8 weken piano. Ik vond het allemaal best wel leuk. Behalve gitaarles, want daar ging je de eerste 10 minuten (van de 20) stemmen en ik begreep echt totaal niet wat daar gebeurde. Daarna heb ik twee jaar op pianoles, een paar jaar op gitaarles gezeten en nog eens twee jaar zangles gehad. Ik houd niet zo van oefenen, dus het was altijd een beetje genant als je dan weer aan kwam en moest zeggen dat je niet geoefend had. Ik had ook muziek in mijn eindexamen vwo, dat was met name solfege en muziekgeschiedenis.

2. Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Als ik naar mijzelf kijk dan vind ik het wel fijn dat ik enkele basistechnieken onder controle heb. Maar als je je instrument goed wil beheersen moet je eigenlijk gewoon heel erg veel oefenen. Simpelweg bizar veel uren maken. Iedere dag een paar uur oefenen zoals ik mijn broer (en onze gitarist) jarenlang op zijn zolderkamertje heb horen doen.

3. Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?

Ik ben van de generatie die nog net weet dat er geen computers en internet waren, maar er wel mee is opgegroeid. Tegenwoordig is het gewoon heel makkelijk om uit te zoeken hoe je dingen moet spelen, door Google en filmpjes op Youtube. Ik kan me ook nog wel herinneren dat we naar de bibliotheek gingen en dan boeken met tablatuur gingen kopiëren. Op een gegeven moment kreeg je ook programma’s als Guitar Pro op de computer waar je in midi kon horen wat bijv. Slash speelde. Dit kon je vertragen, zodat je stapsgewijs kon leren in zijn tempo mee te spelen. Daarnaast denk ik dat nieuwe media oefenen veel leuker kunnen maken. Zo wacht ik met smart op guitar hero, maar dan met een echte gitaar zodat je dan ook kunt zien hoeveel procent je goed hebt enzo….

Tip: In het dossier Tooltips komen regelmatig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van muziekeducatie aan bod. Bijvoorbeeld:

Tooltip #50 Online gitaarlessen van GuitarTricks,
Tooltip #46 Een versterker om mee te bellen.. IK Multimedia,
Tooltip #43 Klem, klip of driepoot voor digitaal zakmes?,
Tooltip #41 Guitar Buddy. Je digitale gitaarvriend,
Tooltip #40 iRealBook. Alle jazzstandards digitaal gebundeld,
Tooltip #37 Ecologisch verantwoord je gitaar stemmen..,
Tooltip #33 i-tab: Niet meer uit je kop maar op je kop!,
Tooltip #25 Garageband ’11 vertelt hoe je speelde

Eerdere interviews in deze serie:

Case Mayfield over muziekeducatie
Aram Haagsman (The Tunes) over muziekeducatie
Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie
Over de evolutie van gitaarlessen
Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie
Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie
Die discussie over geschoolde vs ongeschoolde muzikanten…
Niels Aalberts (EHPO) over muziekeducatie
Martijn Crama (Music United) over muziekeducatie
Peter Visser (Bettie Serveert) over muziekeducatie
Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie
Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie
Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie
Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie
Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie
Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie
Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie
Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie
3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] (Shaking Godspeed) over muziekeducatie Anne Soldaat (Tim Knol en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) over muziekeducatie Case Mayfield over muziekeducatie Aram Haagsman (The Tunes) over muziekeducatie Iris van de Kamp […]

  2. […] interviews in deze serie: Anne Soldaat (Tim Knol en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) over muziekeducatie Case Mayfield over muziekeducatie Aram Haagsman (The Tunes) over muziekeducatie Iris van de Kamp […]

  3. […] Als je de discipline en de wil hebt kun je via YouTube prima gitaar leren spelen. Instructie- en lesmateriaal te over. Verder moet je natuurlijk veel meespelen met nummers van anderen en nummers zelf uitzoeken door te luisteren en na te doen. Daar leer je namelijk toch het meeste van! […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.