ToolTip #84 Crowfund je ideeën via IndieGoGo

Deze bijdrage is weer van Wessel

Heb jij ergens een passie voor of een goed idee in gedachten? Crowdfund platform IndieGoGo kan je dan wellicht helpen bij het financieren van dit initiatief. Inschrijven bij IndieGoGo is gratis en slechts 4% van je totale opbrengst gaat naar het platform.

Wel gaan ze er vanuit dat je zelf een campagne kan ontwerpen en de site biedt dan je tools om deze campagne samen te stellen en uit te voeren. Het helpt je dus bij het creëren, delen en managen van je fundraising en bij elk onderdeel wordt er goede en begrijpelijke uitleg gegeven. IndieGoGo biedt voor de Amerikaanse gebruikers ook nog eens lagere belastingspercentages, maar voor andere nationaliteiten zijn de voorwaarden wat ingewikkelder en afhankelijk van de regelgeving in deze landen.

Er zijn op de site heel veel voorbeelden te vinden van lopende fundraising projecten. Een daarvan zal ik hier uitlichten om een beter beeld te geven van de waarde van de site. “James NintendoNerd” was op zijn Youtube-kanaal een serie begonnen genaamd: Angry Video Game Nerd. Op zijn kanaal zijn verschillende afleveringen te vinden die minstens 100.000 hits per aflevering halen. Zijn initiatief om via IndieGoGo genoeg geld in te zamelen om een film te maken vereist volgens het originele plan 75.000 dollar. Momenteel is er al bijna 170.000 dollar verzameld met nog 65 dagen te gaan.

Hoe heeft hij dit bereikt? Ten eerste via zijn fanbase natuurlijk die vrij groot is gezien de Youtube-hits. Daarnaast geeft IndieGoGo een soort rewardsystem mee aan fundraisers die naar eigen invulling gebruikt kan worden. Bij een donatie van 10 dollar, krijg je een speciaal filmpje van de nerd, bij een donatie van 30 dollar krijg je een gesigneerde foto en bij 200 dollar krijg je een plaats in de aftiteling van de film. Natuurlijk heb ik een succesvol voorbeeld genomen, want er zijn ook genoeg initiatieven die geen donaties hebben gehad. Maar dat is wellicht ook te verwachten wanneer de aanmeldingen gratis zijn.

[Meindert schreef al eerder over crowdfunding zoals het verslag van het ABN-AMRO seminar, een artikel over het crowdfunden van cultuur en de Vrolijke Vrijdag’s over Invisible Instrument en TikTok]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.