TED-Tip #85 Charles Limb over gehoorverlies en muziek kunnen horen

Iedere maandag tipt Mindnote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen. Vorige week vond de derde TEDxAmsterdam plaats; een onafhankelijk georganiseerd TED evenement.

De Amerikaanse chirurg en muzikant Charles Limb voert oor-operaties uit bij mensen met gehoorverlies. Door deze operaties kunnen zijn patienten weer leren spreken, maar het horen en ervaren van muziek is vaak lastiger.

In onderstaande video schetst Limb de werking van ons gehoor en illustreert hij met enkele voorbeelden hoe geraffineerd ons gehoor eigenlijk is. Mensen met een gehoorbeschadiging kunnen bijvoorbeeld het verschil tussen een trompet en een viool niet horen (timbre) en kunnen bepaalde tonen die dicht bij elkaar liggen niet goed onderscheiden waardoor het meteen erg vals klinkt.

Bekijk op www.mindnote.nl/ted meer inspirerende presentaties over muziek, educatie of innovatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.