TED-tip #95 Sherry Turkle over onszelf zoals we willen zijn

Iedere week tipt Mindnote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen. 

Sherry Turkle is Professor of the Social Studies of Science and Technology bij het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Sinds de jaren tachtig bestudeert zij zich de invloed van technologie op de mens. Na The Second Self: Computers and the Human Spirit (1984) en Life on the Screen: Identity in the Age of the Internet (1995) publiceerde Turkle begin vorig jaar haar derde boek Alone Together: Why We Expect More From Technology and Less From Each Other.

In tegenstelling tot haar enthousiasme uit 1995 over de vrijheid die internet biedt, is ze nu een stuk pessimistischer. Volgens haar bieden onze interacties via sociale media slechts een schijnverbondenheid. We offeren echte conversaties op voor ‘slechts’ communicatie. Turkle vroeg aan mensen wat er mis is met echte conversaties en kreeg te horen dat het in het moment plaatsvindt en je dus geen controle kunt uitoefenen wat je gaat zeggen:

“Texting, e-mail, posting, all of these things let us present the self as we wanna be. We get to edit and that means we get to delete, and that means we get to retouch the face, the flesh, the voice, the body, not too little, not too much, just right. Human relationships are rich and messy and the’re demanding and w clean them up with technology.

Bekijk op www.mindnote.nl/ted meer inspirerende presentaties over muziek, educatie of innovatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.