Als je dingen goed wilt doen, moet je dingen laten. Ik stop met bloggen?

Vooruit, ik zeg het gewoon. Ik overweeg om te stoppen met bloggen. Nee, het NOS-journaal heeft nog niet gebeld, want er zijn uiteraard ergere dingen in de wereld. Toch vind ik het een moeilijke keuze, want – in alle bescheidenheid – ik ken eigenlijk maar weinig andere sites in Nederland die wekelijks vijf berichten over muziek, educatie en innovatie plaatsen. Met name Nederlandstalige informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van muziekonderwijs kan ik nauwelijks vinden.

Met onderstaand verhaal probeer ik mijn overwegingen met jullie te delen (zoals ik dat wel eerder deed bij lastige keuzes zoals het stoppen van mijn band Neon, mijn vertrek als hoofdredacteur van 3VOOR12/Amsterdam en het afscheid van Mokum) en tevens mijn gedachten te ordenen om zo hopelijk een betere balans op te kunnen maken.

Waarom?
Allereerst natuurlijk de vraag: “Waarom in Zappa’s naam?”. 🙂 Ik ben in oktober 2009 begonnen met bloggen omdat ik 1. mijn kennis die ik bij mijn net afgeronde studie had opgedaan wilde delen en 2. op de hoogte wilde blijven van nieuwe ontwikkelingen door 3. daar zelf een portfolio over op te bouwen en deze 4. te kunnen gebruiken voor het bedrijf Mindnote dat ik enkele weken daarvoor oprichtte. Daarnaast had ik tijd en vond ik het leuk. Tijd kreeg in de daarop volgende jaren steeds minder, evenals blog-goesting. Kill your darlings.. Again??

In vogelvlucht…
Hoe ben ik op dit punt beland? In de beginperiode schreef ik twee à drie berichten per week, maar vanaf september 2010 begon ik iedere werkdag te schrijven. Ondertussen werd ik wel steeds drukker en nam de druk om aan mijn eigen opgelegde hoge frequentie te kunnen voldoen ook toe.

Er ontstonden tijdens het schrijven allerlei nieuwe dossiers waarin het aantal berichten sterk varieerde. De serie Mosterd Minded over mijn inspiratiebronnen was heel leuk om te schrijven, maar ook erg tijdrovend. Net als de TED-tips overigens, omdat ik uiteraard ook eerst alle video’s helemaal bekeek. Door de presentaties en workshops die ik onder meer aan jonge muzikanten geef, ontstond onder andere het dossier Bandtips en Op naar het ruime sop.

Puur uit eigen interesse ging ik ook verschillende mensen interviewen over hun ervaringen bij en meningen over muziekonderwijs, gamification, ondernemen 2.0 en strategisch bloggen (..en kijk me nou..). Door gebrek aan diepgaande artikelen over auteursrecht bij muziekonderwijs, initieerde ik zelf een serie met diverse gastschrijvers. Een aantal juristen en een ondernemer gaven een interessant kijkje in deze snel veranderende wereld.

Wat heeft het me gebracht?
Alle redenen die ik hierboven noemde waarom ik ben gaan bloggen zijn inmiddels ‘volbracht’. Ik heb 1. de kennis die ik tijdens mijn studie opdeed gedeeld in onder andere het dossier over mijn masterscriptie, met diverse boektips, een mini-college en belangrijke theoretici zoals McLuhan, Benkler, Jenkins etc. zijn langs gekomen in een TED-tip. Daarnaast heb ik 2. mijzelf en de lezers op de hoogte gehouden van verschillende nieuwe ontwikkelingen in onder andere het dossier Tooltips en door conferenties en symposia te verslaan. Uiteindelijk 3. is mijn blog met meer dan 650 artikelen een fraai online portfolio geworden waar ik 4. nog regelmatig naar link in mails, gesprekken en bij presentaties.

Kill your darlings?
Verder schreef ik hierboven ook nog: “Daarnaast had ik tijd en vond ik het leuk”. Inmiddels vind ik andere dingen leuker (2 à 3 keer per week hardlopen in de uiterwaarden van Deventer) en mis ik het muziek maken (als in schrijven, creëren). In mijn interview voor Fast Moving Targets gaf ik aan in 2012 meer muziek te willen maken. Nu treed ik af en toe wel op met mijn 60‘s & 70‘s bandje Gepetto, maar ik wil mijn eigen muziek (weer) schrijven, opnemen en spelen. Daarnaast ben ik met Mindnote bezig om hele toffe plannen serieus uit te werken (binnenkort meer daarover) en dat zal veel tijd gaan kosten.

Opties
Ik sta dus nu voor een kruispunt: gewoon zo doorgaan, doorgaan op een lagere frequentie of helemaal stoppen. Gewoon zo doorgaan voelt dus niet goed, wellicht op een later moment weer? Doorgaan op een lagere frequentie vind ik maar een laf alternatief. “Stop dan helemaal”, hoor ik mezelf dan meteen zeggen.
Ik ben er gewoon nog niet uit, maar vind dat ik deze overwegingen op dit moment met jullie moet delen aangezien er in de laatste weken slechts twee nieuwe berichten verschenen.

Sluimerstand
Aangezien ik er nog niet helemaal uit ben, heb ik besloten om even een pauze in te lassen. Ik heb geen idee of deze enkele weken of zelfs maanden gaat duren. Misschien wordt het een winterslaap, misschien blijkt het een comateuze slaap te zijn. Misschien verschijnen er af en toe toch wat artikelen, misschien helemaal niets.

Twitter, Facebook, Google+, Instagram etc.
Mijn honger naar nieuwe ontwikkeling op het gebied van muziek, educatie en innovatie blijft, evenals de drang om dit te delen. Hierover blijf ik -wellicht nu actiever dan ooit – berichten via Twitter, Mindnote op Facebook en Google+.

Lieve lezers, bedankt voor jullie aandacht!

Tot zover, wellicht, later meer.

Meindert

9 antwoorden
 1. Linda Commandeur
  Linda Commandeur zegt:

  Volgens mij ben je er wel uit hoor, Meindert. Gewoon stoppen. In ieder geval: stoppen met bloggen op deze enorm intensieve, tijdrovende manier en met de druk die je jezelf oplegt. Stop ermee, neem afstand. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Het maken van nieuwe muziek, doe je niet even tussen 1 en half 2. Daar heb je ook rust in je kop voor nodig.
  Creëer rust, maak ruimte. En wellicht komt het bloggen dan weer terug. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat je zin hebt iets met ons te delen. En of dat nou één keer per kwartaal of drie keer per week is, doet er dan niet toe. En bedenk: berichtjes op Twitter, Facebook en Google+ zijn in principe mini-blogjes waarin je met ons deelt wat er in je kop zit.

  Dit blog was een ‘machtig mooi’ project. Het is meer dan geslaagd! Geniet ervan!

  Groet, Linda

  Beantwoorden
 2. Linda Commandeur
  Linda Commandeur zegt:

  Volgens mij ben je er wel uit hoor, Meindert. Gewoon stoppen. In ieder geval: stoppen met bloggen op deze enorm intensieve, tijdrovende manier en met de druk die je jezelf oplegt. Stop ermee, neem afstand. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen. Het maken van nieuwe muziek, doe je niet even tussen 1 en half 2. Daar heb je ook rust in je kop voor nodig.
  Creëer rust, maak ruimte. En wellicht komt het bloggen dan weer terug. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat je zin hebt iets met ons te delen. En of dat nou één keer per kwartaal of drie keer per week is, doet er dan niet toe. En bedenk: berichtjes op Twitter, Facebook en Google+ zijn in principe mini-blogjes waarin je met ons deelt wat er in je kop zit.

  Dit blog was een ‘machtig mooi’ project. Het is meer dan geslaagd! Geniet ervan!

  Groet, Linda

  Beantwoorden
 3. Didier Leclaire
  Didier Leclaire zegt:

  Leef voor jezelf, niet ’t publiek. Maar trek in elk geval nooit twijfel aan hoe nuttig of relevant je blogs zijn (of zijn geweest sinds 2009)!

  Beantwoorden
 4. Jackpisters
  Jackpisters zegt:

  Ja, s’ nachts vaak werkend realiseer ik me hoeveel tijd in je prachtige site is gaan zitten. en wat een druk om het steeds inventief te laten zijn. even een pauze kan geen kwaad van dit deel. Ik kan het zelf nooit zo goed, “met iets stoppen” maar misschien kan ik dat een beetje van jou leren:)
  Ik ben in elk geval gestopt op het Koorenhuis na 22 jaar muziekles geven aan jongeren. Dat moest gebeuren maar was ook moeilijk. Succes met de beslissing en dit was in elk geval zeer de moeite waard en leerzaam.
  Mogen we nog veel leuke dingen samen doen!

  Beantwoorden
 5. Alexander Mooij
  Alexander Mooij zegt:

  Jeetje Meindert! Wat een mooie beschrijving van dit proces van een keuze maken. Heel boeiend om te lezen en tof dat je dit (wederom) zo open deelt. Soms moet je ook een deur dichtdoen voordat een nieuwe zich kan openen. Loslaten en het nieuwe toelaten!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.