Legendarische Jeff Pevar gewoon in de huiskamer

Sanne Couprie, Jeff Pevar, Live in your Living Room, Herengracht, 27 mei 2009.

Legendarische Jeff Pevar gewoon in de huiskamer.

Uitgeklede liedjes en met een Grolsch-pijpje slidegitaar spelen bij Live in Your Living Room.

[3VOOR12/Amsterdam – 30 mei 2009]

In een fraaie met ornamenten versierde woonkamer ergens aan de Herengracht, gaat de vriendelijke Jeff Pevar voor ongeveer veertig gelukkigen zijn uitgeklede liedjes voor het voetlicht brengen. Op het tapijt tegen de gewitte muur staan twee akoestische gitaren, een dobro (zo’n ijzeren gitaar die op de cd-hoes staat van Dire Straits’ Brothers in Arms) en een mintgroene elektrische gitaar. Naast deze vierentwintig snaren liggen twee forse planken met effectpedalen op de grond en staat een minuscuul gitaarversterkertje, ter grootte van twee flessen wijn, in de vensterbank. De legende speelt alvast op anderhalve meter afstand zijn vingers warm, terwijl zoonlief van de welgestelde gastheer nog snel zijn kleurpotloden uit de hoek van de kamer kan bemachtigen. Wanneer de laatste binnenkomer de eerste klanken van het optreden nog net verstoort met de wachtkamerbel – die Pevar gevat met een drietal boventonen direct kopieert – kan de avond echt beginnen.


De toon voor de rest van de avond is gezet. Vervreemdend. Ondanks dat het voelt alsof de buurman van hiernaast gaat spelen, weet de kenner dat Pevar speelde met onder anderen Ray Charles, B.B. King, Joe Cocker, Phil Collins en Art Garfunkle, om maar eens een lijstje te noemen. Wetende dat deze snarenplukker ook nog eens beste maatjes is en diverse liedjes schreef met David Crosby – inderdaad van Crosby Stills Nash en Young en zoveel andere spin-offs – lijkt de legende zowaar zenuwachtig. Dat is ook best begrijpelijk, want met ingehouden adem kijkt het gros ogen hem verwachtingsvol aan.


Eenmaal aan het spelen maakt Pevar de belofte helmaal waar en blinkt uit in smaakvolle ingetogen blueslicks die afgewisseld worden met virtuoze jazzprogressies. Hij verrast door het gebruik van drumsamples en zelfingespeelde basloopings en door de creatieve arrangementen van bekende nummers zoals bijvoorbeeld de bluesgrass-versie van ‘Blue Suede Shoes’. Hij drinkt dan snel de laatste slok uit het dichtstbijzijnde Grolsch-pijpje om deze vervolgens als slide te gebruiken voor zijn gitaarsolo. En dat allemaal in de huiskamer. Daarnaast beseft de volleerde entertainer het belang van een leuke anekdote tussen de nummers door en durft hij zelfs tijdens de improvisatiesolo van een up-tempo jazzrocknummer even de controle te verliezen met als gevolg ook zijn plectrum. Maar ach, zelfs zonder dit hulpmiddel houdt Jeff Pevar zich staande en staat de gerenommeerde sessiegitarist ook in een willekeurige huiskamer zijn mannetje.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.