Gitarist Anton Goudsmit wint Boy Edgar Prijs

Koel, eindelijk weer een gitarist! Gisterenavond werd bekendgemaakt dat gitarist Anton Goudsmit (o.a. Ploctones en New Cool Collective) op maandag 26 april de Boy Edgar Prijs in ontvangst mag nemen. Dit is de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Tien jaar geleden won er voor het laatst een (vrouwelijke) gitarist. De Zappa-minnende Corrie van Binsbergen. Een mooie dag voor de Nederlandse gitaarwereld.

Uit het juryrapport (bron Muziek Centrum Nederland):

“De jury is tot haar besluit gekomen op grond van de waardering die zij heeft voor het aanstekelijke, humorvolle en altijd onvoorspelbare karakter van [zijn] muziek.”

“Of het nu om jongeren dan wel wat oudere luisteraars gaat, Anton weet ze altijd aan zich te binden. Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief.”

“Hij is veelzijdig: beweegt zich muzikaal tussen popmuziek, jazzmuziek, kamerjazz, geïmproviseerde muziek en ‘groovende’ funk.”  “Een echte ‘bandjesman’ – en dat wil zeggen dat hij precies aanvoelt waar het in de jazz & improvisatiemuziek over gaat (of zou moeten gaan), namelijk SAMEN spelen, waarbij samenspel en inventiviteit tussen groepsleden belangrijker zijn dan het spel van een solist.”

De jury bestond uit:

  • Frank van Berkel (programmeur Jazz International Rotterdam)
  • Simon Korteweg (jazzcriticus)
  • Joop Mutsaers (programmeur Jazz in Arnhem)
  • Ton Ouwehand (recensent voor o.a. Tubantia, Jazzism)
  • Vera Vingerhoeds (programmamaker jazz, VPRO radio)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.