Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie

Evert Zeevalkink is professioneel gitarist en onder andere betrokken bijRenee van BavelphinxEONThree AlityDaniel Roos en Mamma Mia de musical. In 2005 studeerde hij cumlaude af aan het conservatorium in Utrecht waar hij les kreeg van Marcel Karreman en Eef Albers. Hij speelt een jaar of 15 gitaar en geeft zelf een enkele keer een uurtje les.
Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)
Toen ik net begon had ik 2 jaar individueel gitaarles aan de hand van methodes en een enkel los nummer. Verder was er een enkele keer de kans om met een nummer aan te komen wat ik wilde spelen en dan gingen we daar mee aan de slag. Een aardig begin maar al snel niet erg inspirerend meer.
Ter voorbereiding op het toelatingsexamen van het conservatorium had ik een maand of drie les in het spelen van jazzmuziek. De les bestond uit het spelen van een simpele jazzstandard en het analyseren ervan. Pittige lessen, maar op dat moment een goede manier om de problemen waar ik voor stond aan te pakken. Ook best inspirerend, vooral omdat ik les kreeg van iemand die geloofwaardig was omdat hij de problemen waar ik mee worstelde zelf met succes had getackeld.
Tijdens de vier jaar op het conservatorium volgde ik een uitgebreid lesprogramma waar vrijwel alle aspecten van het muziek maken en het muzikant zijn in voorkwamen. Gemiddeld had ik een uur of 10 per week verplichte activiteiten voor de opleiding en deed daarnaast vele uren zelfstudie. In het kort: overweldigend, de diepte in, een grote ontwikkeling als speler, als “professional” en als mens. Veel ervaring opgedaan. De jaren na de opleiding heb ik nodig gehad om mijn eigen weg te vinden.
Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?
Dit hangt erg af van het persoonlijke doel van degene die les neemt. Een overkoepelend doel zou kunnen zijn het streven naar de situatie dat iemand zo snel mogelijk met plezier muziek kan maken op een manier die hem of haar aanspreekt. In veel gevallen is het met enig succes kunnen samenspelen met anderen een mooi doel en een goede manier om plezier te hebben aan het spelen. Het accent kan in de lessen dan liggen op dat wat er nodig is om dat doel te bereiken; de concrete invulling moet worden afgestemd op de vaardigheden en hiaten die iemand heeft. Meestal komen met de tijd alle aspecten van muziek (techniek, theorie, gehoor etc..) dan wel aan bod. Het hangt van de persoon af waar de nadruk op moet komen te liggen. De een speelt beter als hij dingen in een theoretisch kader kan plaatsen, de ander speelt het makkelijkst door zich op het gehoor te concentreren.
Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?
De verschillende nieuwe media, met name internet, herbergen een schat aan bruikbare informatie. Op Youtube zijn live-versies van je favoriete nummers te vinden, instructievideo’s en zelfs complete lesprogramma’s. In combinatie met de begeleiding en het enthousiasme van een goede (bij voorkeur fysiek aanwezige) docent, zijn alle middelen die je nodig hebt om gemakkelijk een instrument te leren bespelen voorhanden.

10 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  2. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  3. […] ex-Daryll-Ann), Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen), Danny La Haye (Giovanca), Evert Zeevalkink (professioneel gitarist), Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca), Jelmer Gussinklo (3FM), Vedran Mircetic (De […]

  4. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  5. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  6. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  7. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  8. […] (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over […]

  9. […] interview vindt je hier. Er staan soortgelijke interviews op met conservatoriummaatje Eelco Topper, brother in crime Jelmer […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.