Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie

Danny La Haye speelt al een jaar of vijftien basgitaar en geeft sinds een jaar of vier zelf les. Hij studeerde zowel aan het conservatorium van Rotterdam als aan die van Utrecht. Momenteel is hij onder andere werkzaam als bassist bij Giovanca en de Mad Monkeys.

Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Haha, dat is een gevoelig punt! Ik heb twee conservatorium studies – in Rotterdam (wereldmuziek) en Utrecht (lichte muziek) – niet afgerond. Genoten? Ik heb er ontzettend veel geleerd. Helaas door langdurige ziekte, maar vooral door luiheid en gebrek aan doorzettingsvermogen, heb ik de studies niet afgemaakt. Ik had veel meer kunnen leren. Hoewel ik toch moet zeggen dat ik het conservatorium als instituut af en toe ruim te kort vind schieten (met alle respect voor de docenten die vaak hun best deden om de situatie goed te houden voor de studenten door bijvoorbeeld in hun vrije tijd les te geven om zo het belachelijk lage aantal lesuren te compenseren). Maar zoals gezegd, zo’n luilak als ik mag als hij hetzelfde gedrag vertoont daar eigenlijk niet te hard over oordelen :-).

Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Bij beginners vooral op het plezier en het beheersen van het instrument gemengd met theorie. Het bijbrengen van theorie verloopt wat mij betreft het beste door  middel van praktische oefeningen in plaats van boekenwerk. Voor gevorderden is plezier ook belangrijk. Daarnaast is begrip van materie en onderlinge communicatie cruciaal en natuurlijk gevoel en gehoor. Het liefst van alles evenveel! Plezier staat wat mij betreft bij alle educatie met stip op nummer één. Zonder lol lijkt het me dat kennis beduidend minder effectief, of zelfs niet, wordt opgeslagen. Laat staan adaptief gebruikt wordt.

Nu vergeet ik nog de sociale functie van muziekles te vermelden. In het bijzonder de rol van de docent die vaak ook als sociaal werker aan het werk is. Dat mag nooit onderschat of vergeten worden. Ook vind ik het vreselijk belangrijk dat er een gelijkwaardige situatie in het leslokaal is, op alle vlakken. Er moet gelachen kunnen worden in de les….. plezier plezier plezier!! Maar dat geldt uiteraard voor iedereen, waar dan ook!

Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPods, gsm) in de muziekeducatie kan vervullen?

Wanneer mijn leerlingen een liedje willen leren spelen, zijn zij eerder geneigd om YouTube te raadplegen dan het raadplegen van een boek.  Deze zijn vaak zo oud,  dat ten eerste de prijs nog in guldens weergegeven is en ten tweede, wanneer je vragen hebt, eerst het telefoon nummer nog omgenummerd moet worden! Er is gewoon een schifting van analoog naar digitaal naslagwerk.

Eerder in de serie:

Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie

Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie

Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie

Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie

8 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  2. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  3. […] Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann), Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen), Danny La Haye (Giovanca), Evert Zeevalkink (professioneel gitarist), Eelco Topper (o.a. […]

  4. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  5. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  6. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  7. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

  8. […] over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.