Hoe is het met…? Lucky Fonz III

“De definitie van schoonheid ligt niet bij de poortwachters van Idols.”

[3VOOR12/Amsterdam – 21 januari 2010]

Voor de rubriek Hoe is het met…? blikt 3VOOR12/Amsterdam terug op het afgelopen jaar en kijkt alvast vooruit naar wat komen gaat. Een maand geleden maaide collega Fiona Fortuin van de landelijke redactie ons enigszins het gras voor de voeten weg met haar artikel over de plannen van singer-songwriter Lucky Fonz III voor komend jaar. Wanneer ondergetekende dit aan hem opbiecht, lacht hij instemmend. Het wordt een leuk informatief onderhoud. Rond het middaguur neemt Otto Wichers, zoals hij in het echt heet, typerend en onbevangen als altijd op met: ”Ik ben echt net wakker, dus helemaal vers en ‘live and direct’.”

Wat was voor jou het hoogtepunt van 2009?
“Mijn tour in Zuid-Afrika. De helft daarvan was met Voicst en dat was gewoon super gezellig. Kijk de wereld is groter dan Nederland en om dan die enthousiaste reacties te zien bij het Oppikoppi festival (soort Lowlands) is gewoon cool. Het was alweer de derde keer dat ik daar was en dan is het heel gaaf om zover van huis zoveel fans uit hun dak te zien gaan.“

En je hebt ook een theatertour gedaan?
“Klopt, dat was nieuw voor me en ik heb dus ook veel tijd besteed aan het schrijven van nieuw materiaal. Ik was ook nog nooit op tour gegaan met materiaal dat nog niemand kende en dat was echt super tof. Het was ook nog eens voor het eerst Nederlandstalig en ik deed allemaal nieuwe dingen, zoals acteren en goochelen.”

Hoe was het om voor de derde keer op Noorderslag te spelen?
“Ik vond het wel tof, maar ook een beetje eng. Er was dus veel nieuw materiaal en het was de eerste keer dat ik nummers speelde van mijn nieuwe album. Oh ja, er is ook nog een album van me uitgekomen natuurlijk, haha. Eigenlijk was 2009 dus vooral het jaar van de nieuwe dingen. Ik vond het echt wel een heel leuk jaar.”

Ben je nog toegekomen aan het dj-en met Roos Rhebergen?
“Ja, met dj-duo De Rotjes. Ik heb met Oud en Nieuw ook gedraaid in Rotown, alleen was Roos daar toen niet bij. Ik vind draaien ook één van de allerleukste dingen die er zijn en met Roos is het altijd heel gezellig.”

Je bent ook regelmatig bij De Wereld Draait Door geweest.
“Dat was ook echt leuk en ik heb daar veel aan gehad. Heel veel mensen kennen me daarvan. Ik werd laatst op straat aangesproken door een jonge gozer van een jaar of vijftien en hij zei: ‘Ik heb je gezien bij De Wereld Draait Door en toen heb ik je muziek gedownload en ik wist niet eens dat je zo mócht zingen’ haha. Toen dacht ik echt van ‘yes, dat is mijn punt’. Zoiets vind ik dan tof, want dat was misschien niet gebeurd als ik niet op tv was geweest. Ik maak muziek vanuit mijn eigen idee wat goede muziek is en het is duidelijk dat ik geen sound nastreef die heel glad is. Meestal blijft zoiets alleen in de marge, dus vind ik het dan ook super fijn dat zonder dat er iets met de muziek gebeurt, het toch bij een groter publiek bekend wordt. De definitie van schoonheid ligt niet bij de poortwachters van Idols. Dat is wat mij betreft het belangrijkste ideaal.”

Je kunt zo een rol van herder vervullen voor alle niet-commercieel ingestelde schapen.
“Precies. Als ik naar Idols kijk, denk ik altijd: ‘waarom mag je niet zo zingen als je zelf wilt?’ Laatst las ik ook in de krant dat een vrouw vond dat kinderen beter kerstliedjes moeten leren zingen. Ze moeten toonhoogte enzo leren en niet zomaar in het wilde weg zingen. Als ik iets tof vind, dan is het wel wanneer kinderen zingen zonder enig respect voor ritme of toonhoogte. Dat is wat zingen is. Als kinderen gaan zingen of als je zelf muzikant bent, zou je daar gewoon meer schijt aan moeten hebben.”

Wat kunnen we de komende tijd nog van je verwachten?
“Ik sta bijvoorbeeld op een festival in Spanje samen met Bill Callahan van Smog enThurston Moore van Sonic Youth. Er is echt een super vette line-up en ik kan eigenlijk niet geloven dat ik er tussen sta.”

Ik las op je Twitter-pagina dat je graag interviews met jezelf terugleest, omdat je steeds benieuwd bent wat je nu weer te zeggen hebt. Wat zou je deze keer nog graag over jezelf willen lezen?
“Haha, ja kijk, weet je waar het eigenlijk op neer komt? Ik ben niet de enige factor in hoe een interview wordt. Kijk. Je belt me nu, maar wanneer je me over twee uur ofzo belt, dan ben ik alweer een heel ander persoon. Daarom vind ik het leuk om dingen terug te lezen en te kijken hoeveel ik kan herkennen van die situatie. Het is leuk als een artikel iets zegt ofzo, maar ik vind het nog belangrijker dat het entertaining is, haha.”

Wil je dan tot slot nog iets vertellen over Nina Simone? Ik las ook op je Twitter dat niemand gelooft dat zij je buurvrouw was toen je in Nijmegenwoonde.
“Al mijn vriendjes zeiden altijd: ‘Er woont een beroemde zangeres in de buurt’. We gingen toen een keer kijken of we haar konden zien en gingen haar een beetje bespieden. We hebben haar nooit aangesproken ofzo. Een tijdje geleden dacht ik daar aan terug en vroeg ik me af wie dat nu geweest was. Toen ik toevallig de biografie van Nina Simone las, zag ik dat ze in Nijmegen in die straat had gewoond.”

Maar je hebt haar dus nooit horen zingen in keuken?
“Haha, nee. Als ik dat soort herinneringen heb, dan zijn ze gefingeerd.”

Op woensdag 20 januari speelt Lucky Fonz III in De Balie bij een avond over president Obama samen met Joep Pelt en Avant La Lettre.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hoe is het met…? Lucky Fonz III […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.