Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie

Vedran Mircetic – gitarist van De Staat – speelt al een jaar of 18 gitaar en geeft zelf 4 uur per week les.
Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Eerst klassiek gitaar. Dat was in het begin leuk, maar later werd het studeren saai en wou ik meer de blues/rock kant op. Daar waren toen geen mogelijkheden voor. Later volgde ik twee jaar de Rock Academie. Dat was lang leuk, maar daarna botste het met mijn ontwikkeling of hoe ik die voor me zag.
[In een interview met John Denekamp in De Gitarist van augustus 2009, vertelt Vedran dat het vele oefenen vroeger hem soms ging tegenstaan. Hij bedacht soms trucs om er onderuit te komen: “Ik speelde een cassettebandje vol en draaide dat hard af als ik op mijn kamer zat. Zo leek het alsof ik oefende terwijl ik stripboeken aan het lezen was. Mijn vader zei altijd: nu vind je er geen zak aan, maar later zul je me dankbaar zijn! En ik moet zeggen dat hij gelijk heeft gekregen.”]
Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Met gevoel en theorie komt alles samen, daar horen performance, gehoor en samenspel ook bij. Je moet je gevoel kunnen uiten en daar help theorie heel erg bij. Niet noodzakelijk, wel verrekte handig.
Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?

De mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm en dat is een voordeel. Je kunt nu heel makkelijk akkoorden, tabs en dergelijke ergens opzoeken zodat je ‘t meteen goed leert. Backingtracks, leadsheets en stukken voor een complete band staan uitgeschreven op internet. YouTube staat vol met lessen en nummers waar je precies kunt zien wat er gespeeld wordt. Daar schuilt ook een nadeel in, want je hebt daar andere mensen voor nodig: een leraar en bandleden. Mensen leren heel erg goed iets naspelen, maar gebruiken daarvoor niet hun oren. Ze spelen niet met andere mensen samen en dat blijkt later dus ook tegen te vallen. Muziek maken is het doel en er zijn een aantal middelen om dat doel te bereiken. Nieuwe media kunnen hele belangrijke middelen bevatten, maar waar je voor moet uitkijken is dat het niet het enige middel wordt.

8 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Lees hier wat Vedran eerder op Mindnote.nl over muziekeducatie vertelde. […]

  2. […] Eerdere interviews in deze serie: Anne Soldaat (Tim Knol en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) over muziekeducatie Case Mayfield over muziekeducatie Aram Haagsman (The Tunes) over muziekeducatie Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie Over de evolutie van gitaarlessen Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs ongeschoolde muzikanten… Niels Aalberts (EHPO) over muziekeducatie Martijn Crama (Music United) over muziekeducatie Peter Visser (Bettie Serveert) over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie […]

  3. […] Eerdere interviews in deze serie: Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) over muziekeducatie Case Mayfield over muziekeducatie Aram Haagsman (The Tunes) over muziekeducatie Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie Over de evolutie van gitaarlessen Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs ongeschoolde muzikanten… Niels Aalberts (EHPO) over muziekeducatie Martijn Crama (Music United) over muziekeducatie Peter Visser (Bettie Serveert) over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie […]

  4. […] De interviews: Case Mayfield, Aram Haagsman (The Tunes), Pim van de Werken (producer en muzikant), Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist), Niels Aalberts (EHPO), Martijn Crama (Music United), Peter Visser (Bettie Serveert), Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X), Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann), Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen), Danny La Haye (Giovanca), Evert Zeevalkink (professioneel gitarist), Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca), Jelmer Gussinklo (3FM), Vedran Mircetic (De Staat) […]

  5. […] Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie […]

  6. […] Op de site van Mindnote vind je niet alleen een column over de evolutie van gitaarles (o.m. over de opkomst van instructievideo’s op Youtube), maar ook korte interviews met bekende muzikanten over muziekeducatie. Elke muzikant wordt gevraagd naar zijn eigen opleiding, zijn idee over dat waar het accent op moet liggen bij muziekeducatie en welke rol hij denkt dat nieuwe media (internet, Ipod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie.Hieronder de links naar de interviews van Mindnote: Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs ongeschoolde muzikanten… Niels Aalberts (EHPO) over muziekeducatie Martijn Crama (Music United) over muziekeducatie Peter Visser (Bettie Serveert) over muziekeducatie Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie […]

  7. […] (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie Deel deze pagina via onderstaande […]

  8. […] komt met de informatie die hen verder kan helpen. Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie var fbShare = {url: […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.