Yori Swart over muziekeducatie

Yori Swart is een talentvolle singer-songwriter die afgelopen jaar vaak in de prijzen viel (Amsterdamse Popprijs, Sena Performers POPnl AwardGrote Prijs van Nederland).

Zij speelt al 12 jaar gitaar en zingt nu 7 jaar. Ook geeft ze sinds een jaar zelf les bij de Dutch School Of Popular Music (DSOPM) en de op de popafdeling van de vooropleiding van het Conservatorium in Amsterdam. Daarvoor gaf ze ook al wel privé gitaar- en zangles

1. Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?) 

Ik heb het conservatorium van Amsterdam (pop opleiding) gedaan en het is een unieke school in Nederland. Een popopleiding en een volwaardig conservatorium dat is gericht op de praktijk en de geschiedenis van de popmuziek. Naast je hoofdvak (in mijn geval zang) krijg je management coaching, studio college’s en masterclasses van internationaal bekende artiesten. Verder ook nog compositie les, lyrics les én filosofisch of psychololisch georiënteerde lessen voor enige balans in het muzikanten leven. Ik heb zeker van de opleiding genoten!

2. Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie? 

Op alles. Je instrument is niets zonder je gehoor, je kennis niets zonder theorie en je performance niets zonder samenspel.
Alles is één. Een goede balans is de basis. Een balans in: MACKA (Motoriek, Auditief, Creativiteit, Kennis, Attitude).

3. Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?

Heel erg veel. Ik heb nog meegemaakt dat wij nog geen computer of kleuren tv hadden en zeker nog geen mobiele telefoon. Het kostte je een vrije middag om naar de bieb te gaan en naar bladmuziek van je inspiratiebronnen te zoeken. Ook stond je uren in de cd winkel om af te wegen welke cd je kon kopen van die cd-bon, want cd’s waren soms wel 45 gulden. Nu klink ik wel erg oud 😉 maar dat ben ik helemaal niet. Moet je nagaan hoe snel dit allemaal gaat. Wanneer je zoekt op ’tabs..’ in Google, krijg je gelijk honderden pagina’s met tabulatuur sheets, chords, lyrics etc van alle muziek die nu in de top 100 staat. Zo kun je heel snel iets opzoeken. Hierdoor zijn we steeds meer gewend geraakt aan beter, sneller, meer, makkelijker en goedkoper. Internet en nieuwe media hebben zo een grote en vaak ook positieve invloed op muziekeducatie, maar niets verslaat de kwaliteit en de meerwaarde van een persoonlijke relatie bij onderwijs in de kunsten. Je hebt al je zintuigen nodig om 3D te kunnen leren en niet alleen bijvoorbeeld de akkoorden uit te zoeken. Niks verslaat de kwaliteit en het effect van de fysieke interactie tussen personen.

Lees hier alle interviews over muziekeducatie.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.