TED-tip #10 Matt Mason over het Piratendilemma

Regelmatig tipt MindNote over een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Deze keer wederom geen TED-tip, maar een interessante lezing van de Engelse schrijver en consultant Matt Mason. Eerder schreef ik hier al een boektip over ‘Piraterij’. In veertig minuten schetst Mason een historisch beeld over het ontstaan en de werking van piraterij en wat we in de toekomst er van kunnen leren. Edison werd bijvoorbeeld met zijn uitvinding van de fonograaf gezien als een piraat; iedereen kon nu zomaar muziek luisteren. Wat gaat er gebeuren wanneer iedereen eenvoudig zijn of haar schoenen kan printen door middel van 3D-printers?

Eerdere TED-tips:

Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60

Seth Godin over de kracht van ’stammen’

Larry Lessig over wetgeving die creativiteit verstikt

Evan Williams over het luisteren naar Twitter-gebruikers

Henry Jenkins: Convergence Culture

Tod Machover: Playing the music in your head

Charles Leadbeater: The rise of the amateur professional

Yochai Benkler: Open-source economics

Howard Rheingold: Way-new collaboration

16 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  2. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  3. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  4. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  5. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  6. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  7. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  8. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  9. […] wereld door te gamen * Nicholas Negroponte over computers, educatie en mondiale ontwikkeling * Matt Mason over het Piratendilemma * Mediaorakel Marshall McLuhan uit de jaren ‘60 * Seth Godin over de kracht van ’stammen’ […]

  10. […] * Matt Mason over het Piratendilemma […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.