Boektip #1 Piracy – Matt Mason

piraterij

Regelmatig bespreekt MindNote een boek met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Deze keer:

Matt Mason – Piraterij.

Hoe hackers, punkkapitalisten en graffitimiljonairs onze cultuur remixen en de wereld veranderen.

In Piraterij beschrijft Matt Mason hoe rebelse jeugdbewegingen door de jaren heen naar alternatieven zochten voor de heersende systemen. Hij ziet jeugdculturen als sociale laboratoria die ons goede muziek, lelijke kapsels en nieuwe manieren van aanpak hebben opgeleverd. De huidige nieuwe marktvoorwaarden die ons leven beheersen noemt Mason ‘punkkapitalisme’:

“Een samenleving waar het concept van de remix de structuur van productie en consumptie verandert, waardoor het negentiende-eeuwse auteursrecht dat we gebruiken achterhaald is geworden. Een wereld waarin reclame net even anders werkt dan we gewend waren. Het is een plek waar de open-source-aanpak een rijkdom aan nieuwe publieke goederen, gespecialiseerde markten, kennis en middelen genereert; gratis hulpmiddelen met behulp waarvan de rest van de wereld nieuwe commerciële en non-commerciële ondernemingen kan opzetten. Een plaats waar creativiteit ons meest waardevolle bezit is. Een marktplaats waar dingen waarvoor we altijd moesten betalen gratis zijn en waar voor dingen die gratis waren betaald moet worden. Het is een wereld waar altruïsme net zo machtig is als concurrentie, een wereld die bevolkt wordt door een nieuwe slag sociaal denkende ondernemers, een creatieve verzetsbeweging waarvan de leden hun geld verdienen door evenveel nadruk te leggen op sociaal activisme als op winstbejag.”

Volgens Mason waren het de wortels van de punkrock die bepalend waren voor de filosofie achter het punkkapitalisme en zijn het de zogenaamde ‘piraten’ die de manier waarop we informatie tot ons nemen veranderen. Van radiopiraten tot graffitikunstenaars en van de open-sourcecultuur tot de remix: de verschillende jeugdculturen en hun ideeën hebben zich ontwikkeld tot krachtige, wereldveranderende invloeden. Goederen, ideeën en voorrechten die altijd privé-eigendom waren, lekken nu het publieke domein in en niemand meer enige greep op heeft.

“Piraten zijn vaak de eerste mensen die aanvoelen dat er een andere wind opsteekt. Het antwoord op het piratendilemma is gelegen in verhalen over piraten die wateren gingen bevaren die door de samenleving nog niet in kaart waren gebracht; markten en ruimtes waar de traditionele regels niet van toepassing zijn. De antwoorden zijn te vinden in de geschiedenis van de jeugdcultuur. Al meer dan zestig jaar doen opstandige tieners de dingen anders. Ze werken aan nieuwe manieren om informatie, intellectueel eigendom en de openbare ruimte te delen. Achter een aantal overbekende jeugdstromingen gaan radicale ideeën schuil over hoe we kunnen concurreren, samenwerken en samenleven in een wereld waarin oude opvattingen over hoe we met informatie omgaan simpelweg niet meer houdbaar zijn.”

Mason vindt dat het informatietijdperk in de puberteit zit en last heeft van groeipijntjes. De geschiedenis van de punk met de kenmerkende Do it Yourself filosofie laat ons zien hoe deze nieuwe wereld werkt.

“Punk was een uitbarsting van woede en een reactie op de massacultuur, maar leverde ons ook nieuwe ideeën op over hoe de massacultuur kan worden vervangen door een keer op het individu gerichte, minder gecentraliseerde kijk op de wereld. Punk heeft in muzikaal opzicht in verschillende gedaantes overleefd. Het ging over in new wave, was van invloed op de hiphop, stond aan de basis van de grunge en zaaide het idee dat bands onafhankelijk te werk kunnen gaan.”

Mason voorziet dat in de toekomst losse netwerken en open-source-communities als gelijken om de tafel zitten met zowel overheden als de vrije markt. Punkkapitalisme is een nieuwe vorm van gedecentraliseerde democratie die mogelijk is gemaakt veranderingen in de technologie. Piraterij ziet hij niet zomaar als een nieuw businessmodel, maar als een van de belangrijkste bedrijfsmodellen die we kennen: iets van waarde van de markt halen of nieuwe ruimtes creëren buiten de markt en die weer teruggeven aan de gemeenschap.


Klik hier voor meer boektips

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] TED-tip, maar een interessante lezing van de Engelse schrijver en consultant Matt Mason. Eerder schreef ik hier al een boektip over ‘Piraterij’. In veertig minuten schetst Mason een historisch beeld over het ontstaan en de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.