ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen

Naar aanleiding van de reuring die gisteren ontstond bij de lancering van Spotify in Nederland en de diverse websites die er al goed en grondig over berichtten (3VOOR12 en Tweakers algemeen, The Next Web financiële kant en Music United kritisch en opkomend voor de muzikant), moest ik vooral denken aan het enigszins nostalgische artikel dat ik tijdens mijn bachelor Media en Cultuur in 2006 schreef voor het studentenmagazine XI: ‘De afbraak van de albumcultuur‘. Destijds stelde ik dat door het gebruik van de iPod de luisteraar minder naar complete albums luistert en daardoor de daarbij passende déjà vu’s verliest. Wat volgde was een korte Twitter-wisseling met Marco Kalnenek en de constatering dat Spotify een mooie manier is om aan (ook enigszins obscucre) muziek te komen. Dat de muziekbeleving daardoor ook dusdanig wordt aangetast (in positieve en negatieve zin) nemen we dan maar weer op de koop toe. Oh nee, Spotify is (deels) gratis…


Eerdere ToolTips:

ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken

ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek delen en verkopen

ToolTip #9 Issuu: Publiceren was nog nooit zo eenvoudig

ToolTip #8 Negen Raden voor Social Media Gebruik

ToolTip #7 Na ‘ontvrienden’ nu virtuele zelfmoord: ‘Web 2.0 Suicide Machine’

ToolTip #6 Opnemen van Skype-gesprekken

ToolTip #5 Smoov: nieuwe generatie webinterface

ToolTip #4 Tweetdeck: profielenbeheer

ToolTip #3 Dropbox: online data opslag

ToolTip #2 Google Wave; Forum Romanum 2.0?

ToolTip #1 ArtistData

20 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 2. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 3. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 4. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 5. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 6. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 7. […] Bij Tooltip #12 schreef ik al over de gefragmenteerde muziekbeleving die de lancering van Spotify teweeg zou brengen en verwees daarbij naar mijn artikel uit 2006 in het studentenmagazine XI over ‘De afbraak van de albumcultuur‘. Deze veranderende luistercultuur heeft al zijn weerslag gehad op de manier waarop muzikanten hun muziek uitbrengen, want steeds vaker stellen artiesten hun muziek eerst of alleen via internet beschikbaar. Naast deze manier van distribueren, verandert ook wat ze distribueren. Zo kondigde eind vorig jaar Pete Philly met zijn Open Loops bijvoorbeeld al aan, wekelijks nieuwe tracks in een aantrekkelijk visueel online jasje te gaan publiceren. Weer een mooi voorbeeld van beta-denken over muziek. Zo verandert dus de manier waarop, de frequentie van en de hoeveel muziek die muzikanten uitbrengen. Je kunt je dan afvragen wat de rol of het belang van een platenlabel, distributeur, iTunes, Spotify en Music Beta zou kunnnen of moeten zijn. […]

 8. […] (r)evolutie voor de boekenwereld op stapel als bij ‘de muziekindustrie’ het geval was? Net als bij Spotify is er een online gratis versie met advertenties en een betaalde versie met extra […]

 9. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 10. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 11. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 12. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 13. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 14. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 15. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 16. […] Docs Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0 Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek […]

 17. […] de vorige Tooltip wees ik op de introductie van de muziekstreamingservice Spotify in Nederland. Naast het eenvoudig beluisteren van nummers via streaming sites zoals Spotify of Grooveshark, […]

 18. […] deze roerige tijden waar allerlei nieuwe manieren van muziekconsumptie onstaan zoals Spotify, mag wat mij betreft het proces van muziekproductie ook meer meegaan met de mogelijkheden van deze […]

 19. […] Mindnote.nl: Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen – 3VOOR12: Spotify voor dummies – Erwin Blom: Playlists van anderen helpen me Spotify ontginnen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.