Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie

Pim van de Werken is producer en muzikant. Hij speelt van alles, maar al vijftien jaar gitaar; tegenwoordig in Silence is Sexy en Eins, Zwei Orchestra. Ook maakt hij remixes en politieke noise-pop via zijn alter-ego Jesus & the Christians. Hij geeft geen muziekles, maar is al frequent reaguurder bij ondermeer het weblog Eerste Hulp bij Plaatopnamen wellicht voor velen een verstandige wijsgeer. Daarnaast ziet Van de Werken de analyses ‘Wat maakt dit een hit?’ op zijn eigen blog terecht ‘ook als een soort van muziekles’.

Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Ik heb klassiek orgelles gehad. Toen ik stopte heb ik jaren geen orgel meer aangeraakt. Achteraf vind ik het heel stom dat de nadruk lag op het hersenloos naspelen van wat Bach ooit bedacht had. Het had niks met creativiteit te maken. De insteek was: speel die noten nou maar gewoon, en haal het niet in je hoofd dat je zelf iets kunt bedenken dat de moeite waard is.

Daarna heb ik nooit meer les gehad en mezelf van alles bijgebracht. En dat doe ik nog steeds.

Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Je moet gereedschappen aanreiken waarmee leerlingen hun creativiteit kunnen uiten. En daarbij uitgaan van de muzieksmaak van de leerling. Pushen heeft geen zin. Motiveren en leerlingen helpen zichzelf te ontwikkelen wel.

Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPod, gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie?

Het is natuurlijk fantastisch dat je de akkoordenschema’s of tabs van liedjes die je wilt leren zo kunt downloaden. Of dat je een filmpje kunt bekijken waarin Norah Jones uitlegt hoe je haar hit zelf kunt spelen. En met Spotify kun je alle referenties naar muziek gelijk opzoeken. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om de geschiedenis van de popmuziek te bestuderen.

Eerder in deze serie:
Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie

Niels Aalberts (EHPO) over muziekeducatie
Martijn Crama (Music United) over muziekeducatie
Peter Visser (Bettie Serveert) over muziekeducatie
Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X) over muziekeducatie
Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie
Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie
Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie
Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over muziekeducatie
Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca) over muziekeducatie
Jelmer Gussinklo (3FM) over muziekeducatie
Vedran Mircetic (De Staat) over Muziekeducatie

8 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie Over de evolutie van gitaarlessen Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs […]

  2. […] Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie Over de evolutie van gitaarlessen Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs […]

  3. […] wie ik nu op dit initiatief gewezen werd, maar ik meen me te herinneren dat het door een tweet van Pim kwam. Hij schrijft namelijk wel vaker toffe dingen over bijvoorbeeld het analyseren van […]

  4. […] Iris van de Kamp (onderwijskundige) over muziekeducatie Over de evolutie van gitaarlessen Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs […]

  5. […] interviews: Case Mayfield, Aram Haagsman (The Tunes), Pim van de Werken (producer en muzikant), Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist), Niels Aalberts (EHPO), Martijn Crama (Music […]

  6. […] of tips voor leuke boeken en documentaires met elkaar kunt delen etc. Eerder in deze serie: Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Niels Aalberts (EHPO) over […]

  7. […] gsm, games) kunnen vervullen bij muziekeducatie.Hieronder de links naar de interviews van Mindnote: Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs […]

  8. […] in deze serie over muziekeducatie: Pim van de Werken (producer en muzikant) over muziekeducatie Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist) over muziekeducatie Die discussie over geschoolde vs […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.