Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix

Morgen is de legendarische gitarist Jimi Hendrix (27 november 1942 – 18 september 1970) precies 40 jaar gelden overleden. Op de middelbare school was ik zelf meer onder de indruk van Slash, Steve Vai en bands zoals Dream Theater. Ik stoorde me destijds aan zijn niet gestemde gitaar en vond zijn composities vaak maar raar. Ik had echter nog geen idee van zijn invloed en betekenis in historisch perspectief.

Inmiddels heb ik een beter beeld van de gitaristen voor en na hem en begrijp ik het wat meer. Onder andere zijn speeltechniek (met die belachelijke grote handen) was onwijs vernieuwend en hij wist hierdoor allerlei jazzy-akkoorden in zijn muziek te verwerken. Uiteraard bleef het gebruik van allerlei gitaareffecten niet onopgemerkt, maar daar was op zich een hele generatie mee aan het experimenteren. Wel was hij een van de weinigen die letterlijk met zijn tanden speelde 🙂

Wikipedia over Jimi:

“Jimi Hendrix trad drie keer op in Nederland: voor het eerst op 14 maart 1967, in “Fanclub” TV. Hendrix mocht er live spelen maar er waren problemen met geluid (dat veel te hard stond). Hij moest toen playbacken van tv-regisseur Ralph Inbar, iets waaraan Hendrix altijd een hekel had. Zijn tweede bezoek aan Nederland vond plaats op 13 november 1967. Van Hendrix werd die dag eerst een optreden opgenomen (toen wel live) voor het tv-programma Hoepla in de VPRO Vitus Studio te Bussum. Hiervan circuleert een opname (alleen geluid) op internet; de ampexband is gewist. Een paar uur later gaf de Jimi Hendrix Experience een eerste – en tevens laatste – Dutch concert van 55 minuten: op de Hippy Happy Beurs voor Twieners in de Oude-Ahoy’ Hallen, op de voormalige Heliport Rotterdam, waarvoor kaarten slechts vijf gulden kostten. Op deze beurs nabij het Rotterdamse Hofplein traden ook andere grote artiesten op zoals Pink Floyd en de Bee Gees.”

Video: Jimi Hendrix Experience – Live in Holland HOEPLA 10 november 1967

Eerdere Vrolijke Vrijdag’s

Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad

Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The Edge op Glastonbury 2010

Vrolijke Vrijdag #14 Zack Wylde “geeft online gitaarles”

Vrolijke Vrijdag #13 Teppei Okada en stomme films 2.0

Vrolijke Vrijdag #12 Patrick Watson musicerend in Parijs

Vrolijke Vrijdag #11 Jeff Tweedy (Wilco) over zwijgen tijdens concert

Vrolijke Vrijdag #10 Slash in Paradiso

Vrolijke Vrijdag #9 Frank Zappa ‘about words, only words’

Vrolijke Vrijdag #8 Newton Faulkner

Vrolijke Vrijdag #7 Rocco Ostermann (Magic Fish)

Vrolijke Vrijdag #6 Andy McKee

Vrolijke vrijdag #5 Frank Zappa speelt fiets

Vrolijke vrijdag #4 Leiderschapslessen van dansende gast

Vrolijke vrijdag #3 tweejarig meisje met iPad

Vrolijke vrijdag #2 Zack Kim

Vrolijke vrijdag #1 Diego Stocco

19 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 2. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 3. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 4. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 5. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 6. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 7. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 8. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 9. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 10. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 11. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 12. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 13. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 14. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 15. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

 16. […] Tudoran ontwerpt Apple auto iMove Vrolijke Vrijdag #18 Docu over L’Abattoir van In A Cabin With Vrolijke Vrijdag #17 De muzikale erfenis van Jimi Hendrix Vrolijke Vrijdag #16 Vingerverven op je iPad Vrolijke vrijdag #15 Muse met gitaarwetenschapper The […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.