Mindnote Bandtip #4 Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek & ritme

Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een persbericht of eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. De komende tijd zal ik met een aantal korte bandtips de fantasie van (jonge) bands proberen te prikkelen.

Ik kan alvast verklappen dat ik in een volgende Mindnote Bandtip verder zal ingaan op het componeren/schrijven van een nummer, maar daarvoor is het eerst goed om eens kritisch te kijken naar al bestaande nummers en hoe je deze bijvoorbeeld kunt ‘vertalen’ naar een voor jouw band geschikte versie. Met andere woorden, hoe arrangeer je een nummer? Hierbij is het belangrijk om in ieder geval op zes punten te letten. Vandaag bespreek ik eerst tempo, dynamiek en ritme en de volgende keer tonaliteit, harmonie en kakofonie.

Tempo

Eén van de eerste dingen die je als band moet afvragen is uiteraard het tempo van een nummer. Een gevaar waar heel veel bandjes op het podium intrappen is dat ze een nummer dan veel te snel spelen. Dit is volkomen logisch door alle spanningen die een optreden met zich meebrengt, maar dat komt de uitvoering vaak niet ten goede. Bepaalde nummers zijn juist zo geschreven dat het vet klinkt bij een lome uitvoering (Paradise City wordt bijvoorbeeld vaak veel te snel gespeeld). Bepaal bij dergelijke nummers dan ook even vooraf wat het tempo is, zodat je tijdens een optreden nog naar de metronoom kunt luisteren alvorens je aftelt.

Ritmiek

Ritmiek heeft niet alleen te maken met het gebruik van ritmes, maar ook met breaks, syncopen etc. Dit kunnen bijvoorbeeld duidelijk herkenbare ritmes zijn voor alle bandleden zoals een ‘voortrekker’ (door een bepaald akkoord niet op de tel te spelen, maar net ervoor), maar ook verschillende ritmes tussen de muzikanten onderling. Zo zou de gitarist natuurlijk best een druk ‘ring-ke-ring-ke-ring-ring’-slagje kunnen spelen, maar hij of zij zou daarmee dan best eens het ritme van de toetsenist kunnen verstoren. Het is dan misschien beter om bijvoorbeeld meer rust en openheid te creëren door ‘ring…..-ring…..-ke..’ te spelen. Iets saaier voor hem misschien, maar als hij er van leert genieten dat het nummer in zijn totaliteit daar evenwichtiger en dus beter door klinkt, is het best een dankbare taak.

Dynamiek

Tot slot is het goed om je af te vragen of er in het nummer speciale aandacht is voor bepaalde rusten en of er bijvoorbeeld wordt opgebouwd naar een climax? Hoe hard speel je zo’n climax dan en hoe geef je een rust precies vorm? Het is namelijk heel verleidelijk om bijvoorbeeld als gitarist een break op te vullen met een nietszeggend riedeltje (ook drummers hebben daar wel een handje van). Dat kan wel leuk zijn voor jezelf (‘of typisch iets wat je live doet’), maar wordt de uitvoering van het nummer daar ook beter van? Als band zul je je goed moeten afvragen of je het origineel precies wilt benaderen, of misschien juist liever niet? Soms is een goed geproduceerd nummer live lastig uit te voeren en dan kan het spelen met dynamiek de live uitvoering wel eens krachtiger maken.

Volgende bandtip #5: Hoe arrangeer ik een nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie.

Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht?
Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2)
Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1)

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] voor jouw band geschikte versie: hoe arrangeer je een nummer? Hierbij kwamen zes punten aan bod: tempo, dynamiek, ritme en tonaliteit, harmonie en kakofonie. Met deze kennis in ons achterhoofd kunnen we een eerste stap […]

  2. […] bands te prikkelen. Bandtip #5 Hoe arrangeer ik een nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Bandtip […]

  3. […] arrangeer je een nummer? Hierbij is het belangrijk om in ieder geval op zes punten te letten. In Bandtip #4 besprak ik al tempo, dynamiek en ritme en vandaag is het  de beurt aan tonaliteit, harmonie en […]

  4. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Meindert Bussink, Meindert Bussink. Meindert Bussink heeft gezegd: Mindnote Bandtip #4 Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek & ritme http://bit.ly/foyL4h cc @EHPO […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.