Mindnote Muzikantendag Menu: handige links voor muzikanten onder elkaar

Vandaag is de tweede Muzikantendag van 2011. Op 2 april al in Eindhoven, vandaag in de Domstad. “De Muzikantendag is dé plek voor muzikanten om meer te weten te komen over zowel de aristieke als de zakelijke aspecten van het muzikantschap. Er zijn masterclasses, workshops en clinics van vooraanstaande artiesten en experts uit de muziekindustrie en biedt naast informatie en inspiratie daardoor ook een breed netwerk aan professionals uit de industrie.”

Ik ben zeer verheugd dat ik samen met Niels in het panel over Promotie 2.0 mag plaatsnemen. Voor de trouwe lezers van deze site, maar ook voor de mensen die vandaag de site voor het eerst bezoeken, in deze post staan een aantal eerdere bijdragen overzichtelijk onder elkaar .

Ik hoop dat deze artikelen, presentaties en links jou als muzikant een beetje verder op weg helpen en ben je het ergens niet mee eens of heb je zelf suggesties voor artikelen? Laat mij dit dan even weten via twitter en dan ga ik ermee aan de slag!

grtz Meindert

 

Mindnote Bandtips

Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een persbericht of eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. In het dossier Bandtips probeer ik met een aantal korte tips de fantasie van (jonge) bands te prikkelen.

Bandtip #5 Hoe arrangeer ik een nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie
Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme.
Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht?
Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2)
Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel 1)

 

Dossier Muzikant 2.0

In deze serie artikelen in het dossier ‘Muzikant 2.0’, wordt vanuit een theoretisch perspectief gekeken naar het huidige aanbod van online websites en tools voor de muzikant. Het zijn geen handleidingen waarin alle mogelijkheden worden beschreven, maar de nadruk ligt erop het gebruik en de betekenis van deze sites te plaatsen in een langer historisch handelen van de muzikant. Aan de hand van diverse concepten (convergence culture, celestial jukebox, cloud computing, participatory culture, rhizoom, star system etc.) zullen diverse muziekwebsites worden geïnterpreteerd.

Beta-denken over muziek. Over ‘work in progress’ en vooruitgang.
Perspectief op muziek
Muzikant en fan in een convergente muziekcultuur

Dossier over Muziekeducatie 2.0

In het dossier Over Muziekeducatie 2.0 interview ik muzikanten, dj’s, managers en labeleigenaren naar hun visie op muziekeducatie en welke rol nieuwe media daarbij kunnen spelen. Soms geef ik zelf ook mijn mening, bijvoorbeeld Over de evolutie van gitaarlessen of over Die discussie over geschoolde vs ongeschoolde muzikanten…

De interviews: Case MayfieldAram Haagsman (The Tunes)Pim van de Werken (producer en muzikant)Marco Kalnenek (labeleigenaar en toetsenist)Niels Aalberts (EHPO)Martijn Crama (Music United)Peter Visser (Bettie Serveert)Bas Verweij (Interaction Designer & Charing X), Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann)Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen)Danny La Haye (Giovanca)Evert Zeevalkink (professioneel gitarist)Eelco Topper (o.a. Knobsticker/Kyteman/Giovanca)Jelmer Gussinklo (3FM)Vedran Mircetic (De Staat)

Popsport workshops

De afgelopen jaren gaf ik de workshops ‘Artiest 2.0′ en ‘Publiciteit & Media’ voor stichting PopSport.

Stichting PopSport wil zoveel mogelijk jongeren wegwijs maken in een wereld die velen intrigeert en is omgeven met gouden randen: de popwereld. Met een duidelijke focus op de zakelijke, muzikale en sociale ontwikkeling van jongeren leert de stichting jongeren hoe het is om in deze specifieke cultuurindustrie actief te zijn.

Dat doet ze door in projectvorm een educatief programma te combineren met een realistisch praktijktraject. Daarin laat ze de jongeren niet slechts droogzwemmen, maar spoort ze aan om daadwerkelijk mee te draaien in hun eigen culturele omgeving en te participeren in de totstandkoming van een eigen levendige popscene.”

Coda..

Tot slot een overdenking die niet echt in een dossier te vangen valt, maar wellicht het overdenken waard is voor menig toondichter.
ʻIk heb altijd gezegd dat ik voor mijn dertigste niet in een coverband ga…ʼ

12 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op […]

 2. […] Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op […]

 3. […] Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 4. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 5. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 6. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 7. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 8. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 9. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 10. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 11. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

 12. […] de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.