Apps for Amsterdam geeft de burger moed

Gisterenavond was ik in het Theatrum Anatomicum van De Waag bij de kickoff van Apps for Amsterdam. Een mooi initiatief om zoveel mogelijk data van de Gemeente Amsterdam toegankelijk te maken voor iedereen. Door de samenwerking tussen Waag Society, gemeente Amsterdam en Hack De Overheid worden developers en andere ontwikkelaars opgeroepen om statistische informatie of Open Data te vertalen naar succesvolle applicaties voor bijvoorbeeld smartphones, web of Facebook.

Zowel de overheid als het bedrijfsleven beschikt over enorme hoeveelheden feitelijke informatie over de samenleving, van criminaliteitscijfers tot vuilnisophaalroutes, van de kwaliteit van scholen tot verkeersstatistieken. Dit soort cijfers noemen we Open Data.

Open Data data is geld waard en kan economische groei stimuleren; belangrijker nog, de samenleving kan met behulp van deze informatie grote vooruitgang boeken. Een voorwaarde voor innovatie is dat Open Data toegankelijk wordt voor iedereen, op de juiste manier wordt geïnterpreteerd, gecombineerd en gevisualiseerd. Dit is in ieders belang.

Om de ontsluiting en gebruik van Open Data te stimuleren en de mogelijkheden van op Open Data gebaseerde toepassingen te demonstreren is de Apps for Amsterdam Contest in het leven geroepen, een stevige, publieke impuls om de omgang met Open Data een vaste waarde te maken van ontwikkelaars, beleidsmakers en burgers.

De Apps for Amsterdam contest wordt gemodelleerd naar Washington’s Apps for Democracy. Deelnemers dingen mee naar prijzen waarmee zij hun toepassingen kunnen doorontwikkelen en geschikt maken voor een breed publiek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.