Wikivideo. Een kijkje in de curieuze keuken van @eboman


Vorige week donderdag had ik het genoegen een kijkje te kunnen nemen in de curieuze keuken van ‘Eboman’. Nog geen twee straten bij mijn vandaan, broedt Jeroen Hofs in een kelder aan de Singelgracht in Amsterdam al jarenlang de meest bizarre multimediale muziekproducties uit. Wikipedia vertelt:

In het begin was het een rechttoe-rechtaan sampleartiest in het bigbeat genre. In 1996 krijgt hij een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. In 1997 krijgt Eboman tijdens het Noorderslagfestival de jaarlijkse Popprijs uitgereikt.  Op dat moment is hij nog niet bekend bij het grote publiek. Dat verandert als hij in 1997 een hit heeft met Donuts With Buddah. Hij speelt meerdere malen op Noorderslag, Lowlands en Pinkpop, maar ook op buitenlandse festivals. Zijn stijl is langzamerhand veranderd van gewoon computersamplen naar livesamplen. Hiervoor heeft hij een apart computer programma geschreven en een apart pak ontworpen. Met dit pak kan hij, door lichaamsbewegingen, de sample computer aansturen. Hij sampelt niet alleen geluid, maar ook beelden. Gevolg van deze ontwikkeling is dat hij meer richting de kunst verschuift en zich minder bezig houdt met muziekproductie. Met z’n nieuwe aanpak is Eboman succesvol. Zo werd hij in 2008 twee keer genomineerd voor een Webby Award.

Het is echter schier onmogelijk om zijn hele oeuvre in blogpost goed te behandelen – hier kun je veel meer lezen over zijn eerdere werk – dus ik houd het voor nu alleen even bij zijn laatste project: Wikivideo. Hiermee verzamelt hij video’s via zijn online publiek en gaat daar vervolgens zelf mee aan de slag.

Hiernaast zie je een screenshot van zijn website met daarin prominent in beeld een videostream van zijn werkplek. De grote buizen die om de computers heen kronkelen (zie ook de foto hierboven) en naadloos overlopen in de vormgeving van de website, illustreren het traject dat binnengekomen video’s afleggen. Leuk detail zijn ook de watten wolkjes die aan een draadje bungelen en zij gedachten voorstellen en uitmonden in de Twitterbox.

Bezoekers van de site kunnen bovenin de balk een link naar een YouTube-video invoeren die te maken heeft met het onderwerp waar Eboman op dat moment mee bezig is; in het screenshot hiernaast dus over dogs.

Terwijl je dat doet, zie je op het scherm in de livestream dat de video wordt geanaliseerd en opgeslagen op de server waardoor er een vergaarbak van crowdsourced videomateriaal onstaat. Hiermee gaat Eboman vervolgens aan de slag en resulteert uiteindelijk in een wikivideo. Te gek!

Het wikivideo project van Eboman lijkt enigszins op het crowdsourced componeren via SoundCloud door Imogen Heap waarover ik een paar weken geleden al blogde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.