Tooltip #72 Verstuur en monitor links via dlvr.it, goo.gl of bit.ly

 

Ieder artikel op een website heeft zijn eigen (vaak lange) URL. Bij dit bericht is dat bijvoorbeeld:

<http://www.mindnote.nl/2011/09/tooltip-72-verstuur-en-monitor-links-via-dlvr-it-goo-gl-of-bit-ly/>.

Aangezien deze site gemaakt is met WordPress, kan ik ook gebruik maken van de korte link die WordPress zelf maakt:

<http://www.mindnote.nl/?p=6523> 

Maar het kan ook slimmer. Door gebruik te maken van een URL shortner zoals dlvr.itgoo.gl, of bit.ly kun je een kortere naam voor je URL maken én uitgebreide statistieken bekijken over hoe vaak en door wie er op de link geklikt is. Dit is heel handig bij het monitoren van je berichten die via sociale media worden verstuurd en wie weet hoe vaak nog weer worden doorgestuurd.

Via dlvr.it kun je op een hele elegante en eenvoudige manier links genereren op basis van een RSS feed. Je kunt de frequentie instellen wanneer het programma precies de berichten plaatst en je krijgt mooie overzichtelijke statistieken.

Met bit.ly maak ik gebruik van de handige Chrome extensie. Ook bit.ly geeft mooie statistieken van alle links die je via het programma het gegenereerd.

Ook goo.gl geeft uitgebreid informatie over het klikgedrag dat bij jouw link hoort, maar de gegevens worden minder elegant weergegeven dan de andere twee. Wel maakt goo.gl net als bit.ly van iedere link automatisch een QR-code.

Ik gebruik voornamelijk bit.ly voor losse links en dlvr.it voor de RSS functie voor mijn blogposts. Aangezien mijn overige website statistieken via Google Analytics lopen, kan ik me voorstellen om uiteindelijk toch voor de URL shortner van Google te kiezen. Wat zijn jullie ervaringen en voorkeuren?

Bekijk hier allerlei andere handige tooltips.

1 antwoord
  1. Rob
    Rob zegt:

    Ik gebruik bit.ly en de link shortener van hootsuite. Hootsuite gebruik ik om te twitteren (meerdere accounts) en facebook berichten te sturen. Ook hier uitgebreide statistieken bij de korte links.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.