TED-tip #77 Steve Jobs over connecting the dots

Iedere maandag tipt Mindnote een TED-presentatie met interessante en/of handige ideeën over muziek, edutainment en e-cultuur. Tijdens deze jaarlijkse conferenties houden allerhande invloedrijke denkers een lezing van maximaal twintig minuten over hun eigen expertise. Deze voordrachten staan allemaal online en gaan in eerste instantie over technologie, entertainment en design (TED), maar gaan steeds vaker ook over wetenschap, kunst, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Afgelopen week overleed de geestelijk vader van een consumptiemaatschappij. Voor velen was Steve Jobs veel meer dan de uitvinder van een aantal hele fraaie technologische gereedschappen. Hij leefde in de toekomst, veranderde complete industrieën en vaarde daar zelf meer dan wel bij. Maar naast het meest waardevolle bedrijf ter wereld dat hij achterlaat, laat Jobs nog iets veel waardevoller achter: inspiratie.

Onderstaande presentatie illustreert nog maar eens wat voor een begenadigd spreker Jobs was. Met name de passage over connecting the dots in je leven, is voor mij heel herkenbaar. Jarenlang wist ik niet precies wat ik aan het doen was en waar het me zou brengen. Veel vrijwilligerswerk voor mijn leerlingen en andere docenten, een universitaire studie, veel muziekmaken etc. Uiteindelijk kwamen alle activiteiten samen tot een logisch geheel. In de woorden van Jobs:

You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something, your gut, destiny, karma, whatever. Because believing that the dots will connect down the road will give you the confidence to follow your heart, even when it leads you of the well worn path, and that will make all the difference.

Zoals mijn onlangs overleden opa ook al zei; het gaat niet om de weg die je aflegt, maar om de weg die je achterlaat. 🙂

Bekijk hier het overzicht met alle TED-tips over muziek, educatie en innovatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.