Apple bedient Jan Mediaal met introductie iPad

Gisterenavond was het zover: de presentatie van de Apple iSlate, of Tablet of nee, het werd de iPad. Via de live-stream van de website van One More Thing volgde ik tijdens het afwassen de in telegramstijl geschreven updates met foto’s die me vanuit het publiek werden toegezonden. Aangezien er op dit moment op duizenden blogs allerlei artikelen verschijnen over de specificaties, prijzen en de ‘succesvol geregisseerde geruchtenstroom’, is het wellicht aardig om wat meer stil te staan bij de betekenis van deze lancering. Om he’ teen ent tander (zoals meester Karsten altijd zei..) in wat perspectief te plaatsen.

Uiteraard omschrijven de kranten vooral het nieuwtje en duiden zij deze introductie niet zozeer. Geïnteresseerden in de functionaliteit en de verschillende prijzen kunnen dus prima terecht op Nu.nl. NRC komt zelfs nauwelijks verder dan een citaat uit de Wall Street Journal en een embedded YouTube video. NRC-next gaat gelukkig iets dieper en voorziet met de introductie van de iBookstore een nieuwe kans voor de uitgevers van boeken en magazines. Schrijver Ernst-Jan Pfauth maakt terecht de vergelijking met iTunes waardoor bands ineens weer geld verdienen. De vraag is echter wel of de kwaliteitsmedia hiermee een nieuw verdienmodel mee in handen krijgen, of dat de macht nu (nog) meer richting schrijvers en redacteurs zal gaan. Weer de vergelijking; muziekuitgevers of muzikanten?

Andere interessante meningen over de iPad staan verzameld in een blog-post op Dutch Cowboys. Bijvoorbeeld die van John Kivit (Multiscope) “Hoe vaak hebben mensen vroeger niet gezegd echt nooooooit op straat te gaan lopen bellen :-)” of die van Esther Gons: “Ik denk meer aan geweldige toegevoegde waarde bij toepassingen in het educatieve systeem en bijvoorbeeld de medische wereld”. Deze meningen zijn wat mij betreft illustratief voor de nog te ontdekken mogelijkheden die de iTab zal gaan bieden. Denk aan een aantal jaar geleden, wisten wij veel dat we elkaar tegenwoordig om het uur via een mobiele telefoon een tweet sturen over wat we eten, waar een vliegtuig neerstort of dat we direct een foto online zetten van het optreden waarbij we op dat moment aanwezig zijn.

Daarnaast verwoordt Marjolein Kamphuis (Dutchcowgirls) kort en krachtig dat: “Apple is echt mainstream geworden”. Dit is wat mij betreft niet meteen negatief. Het intuïtieve gebruikersgemak van Apple waar producerende artiesten en ontwerpers al jaren plezier van hebben, is voor consumenten door allerlei technologische vernieuwingen ook steeds vaker voor handen. Toch blijf een PC of Mac voor heel veel ‘consumenten’ gewoon teveel van het goede. Zij willen namelijk ook helemaal niet multitasken (een andere veel gehoorde kritiek op de iTab), maar gewoon lekker foto’s, vakantiefilmpjes en films kijken. Dat de creatieve (intellectuele?) voorhoede zo nodig ondertussen een blogpost wil lezen, een album downloaden, eigen stukje redigeren, tussendoor je mail checken en dit ook nog met al je followers wil delen via twitter, wil niet zeggen dat Jan Mediaal (de digitale Jan Modaal) behoefte kan hebben aan een simpel, overzichtelijk en gebruiksvriendelijke gadget/unit/tablet/pad/boek/ding. @Crow74 vertelde me op Twitter “zo’n iPad, dat is echt iets voor mijn pa. Hij heeft geen PC.’ Ik zelf moest toen denken aan mijn oma die eenzaam tussen allerlei andere ouderen in het bejaardentehuis zich zit te vervelen met muziekgymnastiek. Een iPod is voor haar te klein en een PC/MAC gewoon te moeilijk. Met de iPad kan op een intuïtieve manier een nieuwe groep digibeten multimediaal geletterd worden. Niks meer, niks minder.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] te worden hoe de iPad de wereld van informatievergaring zal gaan veranderen. Eerder wees ik al op de iPad en de mogelijkheden voor Jan Mediaal. Erwin Blom schreef onlangs enkele blogposts over hoe verschillende tijdschriften de stap naar […]

  2. […] mooi hoe eenvoudig en intuïtief het nieuwe baanbrekende apparaat van Apple werkt. Zoals ik eerder al schreef is de iPad niet bedoeld voor allerlei ingewikkelde beeld- of muziekbewerkingen, maar met name […]

  3. […] vannochtend met @Crow74 en @theoploeg ook al gesprek over Jan Mediaal http://www.mindnote.nl/?p=1099 in reply to AlexanderNL […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.