Mixcloud & Junodownload gaan samenwerken

Deze bijdrage is weer van Wessel

Ook bloggen over muziek, educatie en innovatie? Mail naar meindert @ mindnote.nl.

Herkenbaar? Je hoort een leuk nummer op de radio en je bent benieuwd naar de titel. Je kunt hier eenvoudig achter komen via bijvoorbeeld een dienst als Shazam, maar dat werkt vooral bij pop/rock muziek en een stuk minder bij dance. In de dance wereld verschijnen minder nummers op de radio en is het voor artiesten gebruikelijk om ‘podcasts’ ofwel livesets te maken en te verspreiden. Ook bij deze livesets kan de luisteraar zich soms afvragen van wie deze set is.

De meeste DJ’s uploaden tegenwoordig hun livesets op Mixcloud, een tak van het bekende Soundcloud. Wanneer deze mixen namelijk op Soundcloud geüpload worden, worden ze dikwijls verwijderd door copyright claims. Dit probleem wordt opgelost met Mixcloud, doordat daar het audiomateriaal niet te downloaden is en automatisch wordt toegeschreven aan de artiesten door middel van tracklists.

Junodownload, vorige week besproken op Mindnote, beschikt over meer dan 4 miljoen tracks in haar catalogus. Van al deze muziek wordt een ‘audio-fingerprint’ gemaakt zoals ook het geval is bij Youtube en Soundcloud om muziekrechten te kunnen handhaven. Deze fingerprint wordt nu ook gekoppeld aan het materiaal op Mixcloud. Het voordeel hiervan is dat wanneer iemand geen tracklist meestuurt bij het uploaden – of een foutieve – dan herkent en/of verbetert Junodownload dit. Op deze manier kan ook een ‘buy’ button toegevoegd worden naast alle tracks in de tracklist om zo de verkoop van de afgespeelde muziek te stimuleren, de luisteraar hoeft immers niet meer te zoeken.

Soortgelijke samenwerkingen zijn mij nog niet bekend. Hiermee wordt dus een goede nieuwe standaard gezet voor de muziekindustrie en de samenwerking met de beschikbare nieuwe media. Wellicht zit eenzelfde koppeling in het vat met Soundcloud en Junodownload of tussen andere grote spelers op dezelfde markten. Het levert namelijk niet alleen voordelen op voor de bedrijven zelf, maar ook in grote mate ook de luisteraars!

Mixcloud – About video from Mixcloud on Vimeo.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.