Wat zijn en wie bepaalt de verkeersregels van Facebook?

Twee – wellicht vrij retorische – vragen. Wie heeft er Facebook en wie krijgt wel eens uitnodigingen voor een event via Facebook?

Ik sta er helemaal niet gek van te kijken dat bijna iedereen instemmend op deze vragen kan reageren. Toch vind ik het een fascinerend gegeven dat iedereen zich op de snelwegen en zandpaden van Facebook begeeft, zonder dat er echte verkeersborden of duidelijke afspraken zijn over rechts of links rijden. De beweegredenen en manier van bewegen kunnen namelijk enorm verschillend zijn.

Voor veel mensen is Facebook een site voor contact met (oud-)vrienden en (vooral) geen plek voor zakelijke activiteiten. Een timmerman, een laborante, een kapper, een boekhouder etc. heeft voor zijn of haar werk waarschijnlijk minder te maken met een publiek dat bediend moet worden dan mensen in bijvoorbeeld de creatieve industrie (producenten, programmeurs, kunstdocenten etc.) die er meer bij gebaat zijn dat hun publiek op de hoogte wordt gesteld of blijft van de activiteiten die zij organiseren. De scheidslijn tussen werk en privé verschilt per individu en dus ook het gebruik van een site als Facebook.

Als muziek- en media-blogger en voormalig hoofdredacteur van 3VOOR12/Amsterdam ontvang ik dagelijks nog veel uitnodigingen voor festivals, optredens, nieuwe releases van bands etc. Ik vind dat op zich niet erg, want dat hoort namelijk ook bij mijn vak. Ik wil op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen en daar zelf ook weer over kunnen berichten op mijn site of via mijn sociale media kanalen. Wat ik wel merk is dat ik meer ‘immuun’ raak voor deze uitnodigen en ik me afvraag of deze Facebook events niet onderhevig zijn aan een soort inflatie?

Als organisator van onder meer de maandelijkse Guitar Matrix festivals in Amsterdam ken ik evengoed de andere kant van de medaille. Via de Facebook events kan ik vrienden, bekenden en zelfs onbekenden die wellicht wel geïnteresseerd zijn eenvoudig uitnodigen. Hierbij let ik uiteraard goed op de persoonlijke voorkeuren en woonplaats van deze personen. Zo zal ik bepaalde vrienden uit de Achterhoek die wellicht ook minder geïnteresseerd zijn in gitaren niet uitnodigen voor mijn festivals in Amsterdam. Vrienden uit Amsterdam en mensen uit de ‘landelijke muziekindustrie’ zal ik dan weer niet uitnodigen voor bijvoorbeeld een optreden in de Achterhoek van mijn 60’s & 70’s coverbandje Gepetto.

Dergelijke omgangsvormen doen een beroep op gezond verstand, maar zijn geen regel. Hiervoor zijn geen verkeersborden gemaakt door Facebook. Net zoals er tien jaar geleden nog geen stiltecoupé’s in de treinen waren, ontbreekt het momenteel (nog steeds) aan bepaalde omgangsvormen bij sociale media. Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen/meningen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.