Hummingbird: Een frisse kijk op muzieknotatie

Wij, gitaristen, zijn doorgaans allochtonen in de muziekwereld als het aan komt op het lezen van notenschrift. Waar blazers vaak al op jonge leeftijd kennis maken met de bekende zwarte bolletjes op papier, leren de meeste gitaristen muziek maken door platen na te spelen of via een eigen muziektaal op papier: tabulatuur. Inmiddels zijn er al handige tools om ‘ouderwetse ASCII tabs’ te maken, maar je kunt ook eenvoudig met je smartphone via TabToolKit of Guitar Pro tabulaturen maken.

Ondanks de telkens verbeterende software, blijft tabulatuur natuurlijk een enigszins beperkte variant van het conventionele muziekschrift. De cijfers staan voor de in te drukken vakjes op de gitaarhals, maar hierdoor kan een blazer of strijker nog steeds niets met de partij. Daarnaast mist bij veel tabulaturen de weergave van het tempo.

Vorige week wees Roel mij op het nieuwe notatiesysteem Hummingbird. Door gebruik te maken van nieuwe symbolen zijn verschillende toonhoogten eenvoudig te onthouden. Je hoeft dus geen lijntjes te tellen de en kruizen en mollen hebben een simpele toevoeging van een symbooltje. Onderstaand schema geeft alle symbolen weer. Wat denk jij? Is het een kwestie van geduld tot ieder muziekboek met Hummingbird notaties is gevuld? 🙂

Schermafbeelding 2013-04-22 om 19.49.42

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.