3VOOR12 liveverslag op Valtifest

Valtifest-2

3VOOR12 liveverslag op Valtifest.

[3VOOR12/Amsterdam – 5 september 2009]

De warming-up van Arthur Baker
Terwijl al om twaalf uur de poorten van Valtifest open gingen, voelt de tweede act in de Ohaf Owap als het echte begin van het festival. Wanneer Arthur Baker vanaf drie uur zijn vrolijk uitgedoste publiek bedient van dikke dance bassen, stroomt zijn tent beetje bij beetje vol. Het lukt Baker echter niet om er direct een beestenboel van te maken, maar aangezien de alcohol al wel rijkelijk vloeit zal dit waarschijnlijk niet lang niet meer duren.


Wanneer buiten de zon plaatst maakt voor de eerste regendruppels, wagen steeds meer als tijgers, koeien en gevogelte uitgedoste bezoekers een pootje in de danskooi van Baker. Zodra hij het roer omgooit naar meer jaren zeventig en tachtig dance, komt de massa in beweging. De konijnenhoofddeksels, pauwenveren en elandhoedjes wiegen vrolijk heen en weer en er wordt steeds meer rook in de tent geblazen. Hierdoor waan je jezelf op een dampende zaterdagse clubavond terwijl het gewoon half vier ’s middags is.


Voor de finale heeft Arthur Baker nog enkele zangeressen in petto die de beats nog wat muzikaal ondersteunen. Hier reageert het publiek enthousiast op, is het echter wel voor korte duur. Wanneer hij zijn laatste wapen tevoorschijn tovert, een springende zanger die iedereen oproept om ‘eeyow, eeyow’ te roepen, lukt het Baker uiteindelijk toch de meegenomen attributen zoals ballonnen van liieveheersbeestjes en smilies tot wereldbollen vrolijk rond te laten stuiteren.

MC Gaff E.
Om half zes is het in de Sex Machine tent tijd voor MC Gaff E. Het dertig man tellende publiek verklapt dat Valtifest deze Londense Australiërs (nog) niet kent. Twee bizar geklede dames buigen, hoppen en zingen echter als een bezetene. Een in een zwart balletpak geklede danseres met paardenhoofd en een druk geschminkte, in soepjurk gehulde, zangeres worden begeleid door de MC. Die draait dansbare muziek die lekker rockt, maar slechts enkele bezoekers aan het wiegen krijgt. De zangeres slaakt kreten uit als ‘sex’ en ‘xtc’ onderwijl ze voorovergebogen het publiek haar achterste laat zien. De danseres maakt robotachtige bewegingen die doen denken aan de dans waarmee iedereen is opgegroeid: van-voor-naar-achter-van-links-naar-rechts.


Na ieder nummer ontdoet de zangers zich van een jurk en maakt ze steeds erotischere bewegingen. Zonder gene bukt ze voorover en schuurt ze haar derrière tegen de danseres om vervolgens haar kruis herhaaldelijk te betasten. Het publiek grinnikt een beetje en wijst elkaar op de wulpse bewegingen. Zodra de DJ disco klassiekers begint te draaien beginnen wat meer bijen en zebra’s in het publiek te heupwiegen, maar heel veel meer is het niet. De meeste mensen staan gemoedelijk met elkaar te praten en slechts een handjevol danst. Steeds wanneer weer een jurk uitgaat verdwijnen er meer bezoekers.


Deze leegloop komt tot een einde wanneer de zangeres slechts in een oude omaonderbroek staat en haar bovenlijf enkel is bedekt met een klein lapje stof. Binnenstromende feestgangers gebaren naar haar wilde bewegingen waardoor het lapje haar boezem niet meer bedekt. “XTC is best, XTC is the shit” gilt ze over inmiddels meer electro geluiden. Uiteindelijk gaat de rest ook uit en staat ze in slechts een tijgerprint-tanga met een deels gebodypaint bovenlichaam. Iedereen lijkt er het zijne van te vinden, maar allen lopen lachend de tent uit.

Fasion Show
Na de lekkere opwarmer van de XVibe Dance Crew gaat Samir van het label Samoer zijn collectie aan het publiek tonen. Het zal echter geen gewone modeshow worden want het publiek danst gewoon lekker door met een biertje in de hand. De modellen van Samir trotseren de wind met knalgele glimmende creaties van satijn en kaftan. Het geheel doet chique en oosters aan en contrasteert enorm met de hiphop klanken die deejay Tjoller Inc vanuit zijn kanariegele dj-wagentje produceert.


Vervolgens is het de beurt aan Entour uit Eindhoven met zijn collectie All In Grey. De modellen die met hun met hun blauw en grijze kleren langs de rijkversierde dieren-outfits van het publiek flaneren, vallen hiermee enigszins uit de toon. De stoere winterse collectie met dikke jassen, wanten, mutsen, sjaals zorgt daarnaast voor jaloerse blikken uit het publiek. Nu het langzaam donker wordt neemt de temperatuur verder af en komen enkele jassen en shawls tevoorschijn.


De finale van de Fashion Show is voor de street wear van Marras en zijn collectie Flava Six. De wijde T-shirts, baggy broeken en felgekleurde sneakers worden geshowd door breakdansers op rauwe beats. Het wagentje van de DJ wordt inmiddels door enthousiast beschonken bezoekers vrolijk heen en weer gewiegd met de lachende goedkeuring van de plaatjesdraaier. Tussendoor wordt het Valtifest beestenboel thema niet vergeten en bewegen de dansende modellen op onder andere Hakuna Matata en The Lion Sleeps Tonight. Met deze dans eindigt deze enigszins onconventionele modeshow onder luid applaus en omhooggehouden glazen bier en rose.

Junkie XL
Wanneer de van oorsprong achterhoekse Tom Holkenborg (alias Junkie XL) om tien uur in de Brand New tent aftrapt, heeft hij vanaf moment één het publiek mee. Zowel de bezoekers als de international gelauwerde DJ zijn gretig en lijken er veel zin in te hebben. Leunend met zijn knie op de tafel naast het mengpaneel, kruipt Junkie XL hongerig naar zijn publiek. Gehuld in een vaal lederen jasje en met zijn kenmerkende franse pet, slingert hij de eerst zware beats in de goed gevulde tent.


Na een kort sfeervol rustmoment knalt hij meteen weer verder met gortdroge bassen en rondslingerende mechanische geluiden. Het volume lijkt iets omhoog te zijn gegaan en de door het publiek meegnomen beestenattributen vliegen hier en daar in het rond. Door zijn analoge Korg synthesizer te combineren met zijn oplichtende macbook, weet Holkenborg een prettige balans tussen oude rauw warme klanken en meer frisse snerpende moderne klanken te produceren.


Zodra hij over gaat naar meer een clubsound, lukt het deze muzikale dompteur zijn hongerige wilde dieren verder te drogeren met harde beukende bassen. De afwisseling van ruige gitaarriffs op de achtergrond met meer dance-achtige invloeden, lijkt vrijwel iedereen in het publiek goed te stemmen. De stijgers aan de zijkant van de tent worden door de bezoekers beklommen van waaruit hangend wordt gedanst. Inmiddels is het echt een beestenboel aan het worden. De uitgedoste dansende koeien, springende tijgers en fladderende vogels lijken volledig verslaafd aan de muziek van Junkie XL.


Als een volleerd muzikaal dompteur sluit Junkie XL Valtifest af.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42440705

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42441252

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/424438630 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.