Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie

Lourens van Haaften (1980) speelt nu bijna 20 jaar gitaar en geeft zo’n 10 jaar les. De meesten kennen hem wellicht van zijn periode bij de Nederlandstalige nu-metal formatie Van Katoen. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met de dromerige muziek van People You Know; voorheen Sneakerfreak. Ook produceert hij een album met de Indiase zanger, Raj Mohan die later dit jaar uit zal komen in Nederland en/of India. In 2004 stuurde hij af aan het Conservatorium van Utrecht.

Welke muziekeducatie heb je zelf genoten? (en heb je ervan genoten?)

Toen ik 8 jaar oud was ben ik begonnen met klassiek gitaarspelen. Toen mijn vingers zich niet meer als bosjes wortelen gedroegen, ben ik snel overgestapt naar elektrisch. Ik heb daarna een aantal docenten versleten voor ik gitaar ging studeren bij het Conservatorium in Utrecht. Met deze opleiding kreeg ik al snel een haat liefde verhouding. Ik was erg druk met het spelen buiten de school en met de stijlen pop en rock, maar het conservatorium is toch echt een jazz opleiding dat is gericht op improvisatie. Het was heel goed dat de school mij dwong om me te ontwikkelen op andere vlakken, maar soms werd de sfeer wel wat grimmig. Ik vond het lastig dingen aan te nemen van mensen die nog nooit van Radiohead hadden gehoord. Uiteindelijk ben ik blij dat ik de opleiding heb afgerond, ik ben er muzikaal wel een stuk flexibeler van geworden.

Waar moet volgens jou het accent op liggen bij muziekeducatie?

Hierin ben ik denk ik vrij conservatief. Educatie moet gericht zijn op theorie en techniek, want veel andere dingen leer je makkelijker buiten een lesverband. Ik vind wel dat de nadruk bij muziekopleidingen meer kan liggen op de vlakken waar leerlingen goed in zijn. Docenten hebben vaak de neiging in te zoomen op de zwakke plekken, omdat ze een bepaald minimum niveau willen afleveren. De gedachte is; een leerling is zo sterk als zijn zwakste schakel. Maar dit geeft ook een soort middelmaat. Iemand die slecht is in improvisatie, maar een goede timing heeft kan misschien wel een fantastische slaggitarist worden in plaats van een matige sologitarist.

Welke rol denk je dat nieuwe media (internet, iPods, gsm) in de muziekeducatie kunnen vervullen?

In de lessen die ik geef merk ik welke mogelijkheden nieuwe media geven. Vroeger moesten we klooien met cassettebandjes, terwijl nu alle muziek in een paar minuten de hele wereld overvliegt. Internet staat vol met redelijk goede informatie over muziek (tablatuur). Daarnaast ontdekken leerlingen volgens mij nu ook veel makkelijker nieuwe muziek. Uiteindelijk is muziek leren maken wel een proces waar je veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Laatst vroeg een leerling aan mij of hij ook beter zou worden wanneer hij veel Guitar Hero zou spelen. Nou, dat lijkt me niet, maar ook dat is een eigenschap van nieuwe media ben ik bang.

7 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  2. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  3. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  4. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  5. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  6. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

  7. […] & Charing X) over muziekeducatie Jelle Paulusma (Paulusma en ex-Daryll-Ann) over muziekeducatie Lourens van Haaften (People You Know, ex-Van Katoen) over muziekeducatie Danny La Haye (Giovanca) over muziekeducatie Evert Zeevalkink (professioneel gitarist) over […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.