Tooltip #93 Spelenderwijs piano leren spelen met Synthesia

Deze bijdrage is wederom van Wessel

Guitar Hero bleek een ware game-hit op alle consoles. Als pianoleerling vroeg ik mij altijd af waarom ik niet op een vergelijkbare interactieve manier pianoles kon krijgen. In plaats van vijf knoppen op een nep-gitaarhals in te drukken, wilde ik een piano als controller om een muziekgame te spelen.

Synthesia biedt dit en helemaal wanneer er een klein bedrag overgemaakt wordt voor de learning mode. Veel zelfstandige pianoleerlingen leren nu via Youtube. Door middel van video-tutorials leren zij liedjes uit hun hoofd en worden zo vanzelf handiger met de piano. Een groot deel van deze tutorials worden tegenwoordig in Synthesia ook voorgedaan, met daaronder een link naar de MIDI file om in Synthesia te gebruiken. Midi-files zijn klein en bijzonder gemakkelijk te vinden op het internet. Ook zijn ze met enige technische kennis zelf te maken via een sequencer of een ander programma. (Download hier bijvoorbeeld Wessel’s Midi-bestanden van The Scientist, Reqiuem for a Dream en Scarborough Fair, red)

Wanneer je (digitale) piano, of keyboard dus een usb- of midi-aansluiting heeft en deze gekoppeld is aan je computer, kun je ‘Guitar Hero’ spelen met je piano op zelfgekozen liedjes. Het educatieve spel bevat tevens een puntensysteem en houdt net als Garageband het percentage goed gespeelde noten bij.

Bij een nieuw liedje kan het handig zijn dat het spel even ‘wacht’, tot dat jij daadwerkelijk de juiste noten hebt gespeeld. Deze functie zit ook in veel moderne keyboards. Daarnaast is tot mijn positieve verbazing ook een notenbalk toe te voegen boven in het scherm. Dit maakt nieuwe liedjes leren ook erg makkelijk voor gevorderden met enige theoretische kennis, maar ook nieuwe leerlingen zullen hierdoor ongetwijfeld een beetje noten leren lezen. Het programma geeft zelfs ondersteuning voor vinger-zettingen!

Zijn (geschoolde) pianoleraren dan volledig overbodig geworden? Natuurlijk niet. Theoretische kennis wordt niet echt overgebracht via deze methode en daarnaast is het de vraag in hoeverre de leerlingen daadwerkelijk noten leren en beseffen wat zij precies spelen. Ook mist er sociale interactie, persoonlijke motivatie en een geduldige uitleg. Ook allemaal erg belangrijk bij het leerproces. Wanneer je Synthesia ziet als een leuke manier om liedjes te leren en vaardig te raken met een piano, kan het geen kwaad en is het zelfs erg leuk. Synthesia is nog lang geen vervanging van de pianoleraren!

Bekijk hier meer handige Tooltips over muziek(-educatie) en innovatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.